Klizna vrata

Unutarnja klizna vrata idealna za male stanove. U zidu ili ispred zida. Koja odabrati?

 INSTAGRAM/@JAP_FUTURE/
Klizna vrata mogu osloboditi puno prostora, a u nastavku donosimo ideje za uštedu korisnih kvadrata

Pravilno korištenje prostora važan je aspekt opremanja doma. U slučaju današnjih modernih domova, primarni smjer više nije kupovina velikog stambenog prostora, a to se posebno odnosi na stanove kojima je kvadratni metar iznimno visok. U novije vrijeme primarni je fokus ekonomično korištenje prostora i estetike kao važnih aspekta opremanja.

KAKO UŠTEDJETI PROSTOR I NOVAC S UNUTARNJIM VRATIMA?

Zamislimo situaciju, kupili ste mali stan u centru grada na odličnoj lokaciji po cijeni iznad prosjeka po četvornom metru i potrebno ga je opremiti. Stan ima: kupaonicu, kuhinju, dnevni boravak i/ili spavaću sobu s tradicionalnim vratima, gdje gubite puno prostora osiguravanjem površine potrebne za krivulju otvaranja. Ali što ako se vaša vrata široka gotovo osamdeset centimetara ne otvaraju u koristan životni prostor, nego jednostavno nestaju u zidu kada se otvore? Već iz ovoga možete pretpostaviti koliku površinu možete korisno iskoristiti u novokupljenom malom stanu. I ne samo horizontalni, već se povećava i vertikalni prostor, a kod kliznih vrata nemate posla s tim problemom.

KLIZNA VRATA KAO ESTETSKO RJEŠENJE

Osim iskorištenosti prostora, bitan aspekt uređenja doma je estetika. O načinu na koji se vrata otvaraju uvijek se mora voditi računa. Naravno, ona su sastavni dio stana koji se estetski uklapa u okruženje, no klizna vrata otvaraju nove dimenzije za profesionalne i hobi dizajnere. Time što unutarnja vrata nestanu u zidu ili se povuku ispred zida, naš će dom biti prostraniji, a mi ćemo imati više mogućnosti iskoristiti oslobođene prostore i površine. Ovo je posebno korisno kada želimo opremiti manji dom i prostorije. Zapravo, na tržištu postoje dvije verzije kliznih vrata, da vidimo koja je razlika između njih.

POSTOJE VERZIJE KLIZNIH VRATA KOJA SE NALAZE ISPRED ZIDA I U ZIDU

Prvo da vidimo što možete učiniti s verzijom koja prolazi ispred zida. Ovo rješenje trebali biste odabrati ako nije moguće srušiti zid zbog nekog aspekta koji je izvan naše kontrole, primjerice, statike zgrade. U ovom slučaju ne trebate toliko zidarskih radova, budući da se konstrukcija potrebna za otvorenje kliznih vrata postavlja izvan zida. Kod kliznih vrata ispred zida vrijedi odabrati proizvod koji je estetski jednostavan, ne dominira prostorom, uklapa se u uređenje, a pri dugotrajnoj, svakodnevnoj uporabi, njegovu prisutnost gotovo da se i ne primjećuje. Nedostatak ovog rješenja je što ne možemo iskoristiti površinu zida po kojoj klize vrata.

Ali ako odaberemo verziju koja ide u zid, onda je i ovaj problem riješen. Ovim rješenjem dobivamo ne samo radijus otvora, već i površinu zida u koju se, poput vještog iluzionista, vrata skrivaju kada su otvorena. Time se višestruko povećavaju mogućnosti: ispred zida možete ugraditi ormar, ispred njega postaviti policu za knjige, a oslobođenu površinu koristiti kako želite. S kliznim vratima u zidu, čak i mali stan može biti funkcionalno namješten i ugodan za život. Njime možete bolje iskoristiti prostore, prostor će biti određeniji i postići ćete mladenački, moderan izgled. Osim toga, ova se verzija može implementirati u ožbukani zid ili zid od gipsanih ploča. Važno je znati u kakav zid želimo ugraditi konstrukciju kućišta kliznih vrata, jer se konstrukcije međusobno razlikuju.

Klizna vrata koja se nalaze u zidu mogu se ugraditi s dovratnikom, što će biti idealno za stanove klasičnijeg ugođaja, ili možete naručiti verziju bez dovratnika, s potonjim rješenjem možete stvoriti moderan dizajn u domu.

NA ŠTO TREBA OBRATITI POZORNOST PRILIKOM POSTAVLJANJA KLIZNIH VRATA?

Prije svega, potrebno je obratiti pozornost na odabir pravog stručnjaka za implementaciju. Uostalom, nije dovoljno kupiti visokokvalitetnu strukturu kućišta s kvalitetnim valjcima, ako su vrata nepravilno postavljena tijekom montaže. Postoje pogreške koje se mogu izbjeći, ako posao postavljanja odrade profesionalni izvođači.

Kod loše postavljenih vrata može doći do kvara mehanizma za otvaranje vrata, bržeg trošenja dijelova i oštećenja vrata. Kod kliznih vrata koja prolaze u ožbukanom zidu, smatra se ozbiljnom pogreškom pucanje žbuke nakon uporabe vrata poslije nepravilne montaže. Kako biste izbjegli situaciju s pukotinama po svježem ožbukanom i obojenom zidu nakon ozbiljne investicije rušenja ili gradnje, potrebna vam je posebna metalna mrežica na koju žbuka lakše prianja. Uz gusto tkanu mrežicu, postavljanje žbuke bez pukotina proći će glatko. Ali za to morate imati vrata s kućištem i povlačenjem s pravog mjesta, a postavljanje konstrukcije prepustite pouzdanom stručnjaku. Prilikom opremanja i uređenja interijera malih stanova događa se da se dio strojarske i elektroničke opreme mora ugraditi u zid u koji prolaze klizna vrata. Naravno, i za to postoji rješenje, uz posebno dizajniranu strukturu kućišta, smještaj električne opreme može se riješiti profesionalno bez posebnih neugodnosti.

Može se dogoditi da zid u kojem se nalaze vaša vrata želite iskoristiti kao nosivi zid, odnosno na njemu biste izbušili zidnu policu ili ormarić. U slučaju da klizna vrata prolaze u glatkom, jednostavno ožbukanom zidu, ne isplati se forsirati, jer vijci mogu lako probiti konstrukciju i zbog toga se vrata mogu oštetiti. Za to postoji i posebno dizajnirana konstrukcija kućišta u kojoj kućište funkcionira kao pravi, nosivi zid.

NA ŠTO TREBA OBRATITI POZORNOST PRI PROJEKTIRANJU MALOG STANA?

U slučaju malog stana, kliznim vratima možete dobiti puno prostora, ali postoje i neki drugi aspekti o kojima treba voditi računa kada je riječ o uređenju interijera. Prije svega, tko će živjeti u stanu, kakav je njihov stil života, koliko odjeće, predmeta, alata imaju, bave li se nekim hobijima koji zahtijevaju mnogo dodatnih stvari ili posebnu odjeću (npr. skijanje, planinarenje, slikanje itd.). Mjerimo i kupujemo skladišne ​​sisteme za predmete, a ne nove predmete za skladišne sustave velikih dimenzija.

Stan u kojem je, recimo, dvogodišnje dijete, mora biti drukčije opremljen, a situacija će opet biti drugačija ako u stanu brinemo o teško pokretnom starijem članu obitelji. Stan u koji prijatelji svake druge večeri svrate na zajedničko kuhanje i razgovor mora zadovoljiti različite potrebe, a formula će opet biti drugačija ako morate stvoriti dom za introvertiranu osobu željnu samoće. Ovakav način razmišljanja često zahtijeva napuštanje određenih fiks ideja. Često se dogodi da se osoba preseli u manji stan i donese veliki namještaj iz prijašnjeg velikog stana ili kuće i pokuša uklopiti gigantsku sofu u malenu dnevnu sobu ili lijepu, ali manje praktičnu antiknu komodu u kuhinju. Budite praktični i pomalo nemilosrdni pri projektiranju malog stana. Riješite se velikog namještaja i nabavite manji, po mogućnosti višenamjenski i sklopivi. Koristite svijetle, prirodne, pastelne boje u stanu, jer tako prostori djeluju veći.

Mala i velika ukrasna ogledala postavite u različite dijelove stana, jer će to višestruko pojačati učinak sunčeve svjetlosti ili umjetnih izvora svjetlosti, pa će se prostor u vašem domu povećati. Ogledala možete postaviti na vrat, na ormariće, kako kome odgovara.

Glavna stvar kod opremanja malog stana je praktičnost. Možete uštedjeti mnogo prostora kliznim vratima, sklopivim, rolo namještajem, DIY rješenjima, galerijom u slučaju veće visine strop, korištenjem više malih izvora svjetla i dobrom organizacijom - i na kraju, ali ne manje važno, uz pomoć profesionalni dizajner interijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:05