MADE IN CROATIA

Upoznajte Dragu Havraneka iz brenda Light4Dark

PROFIL

INFO: podne lampe i visilice od metala
BREND: Light4Dark
AUTOR: Drago Havranek
KONTAKT: www.light4dark.com

Četiri potpuno različita modela lampi brenda Light4Dark skrivaju kreativna rješenja koja olakšavaju rukovanje, a ne narušavaju njihov izgled niti funkcionalnost.

Kad god mi u životu postane dosadno, imam potrebu isprobavati nove stvari kojima se do tada nisam bavio - počeo je svoju priču Drago Havranek, 54-godišnjak koji je u mladosti silno želio upisati produkt dizajn, no u bivšoj državi ta opcija nije postojala pa je svoj život posvetio fotonovinarstvu i samostalnom istraživanju svih sfera svijeta dizajna.

Među ostalim, tako je prema vlastitim zamislima sa svega 20 godina izradio ormar i komodu od drva i iverice kako bi mu pasali uz postojeći pisaći stol, još 80-ih se bavio grafičkim dizajnom, okušao se i u izradi keramike na vlastitoj peći, izdavao je vlastiti časopis Flora, a svojedobno je nacrtao i plan grada Zagreba.

Beskrajna znatiželja ga je tako dovela i do ideje da počne izrađivati lampe.

- To su ipak manji predmeti koje je lakše dizajnirati i realizirati nego, primjerice, dobar stolac, za što ne bih imao ni dovoljno znanja ali ni financija za proizvodnju. Povod za izradu prve lampe bio je natječaj "Moj motiv 2.0", gdje su Zagrebačka banka i Hrvatska obrtnička komora 2013. željele potaknuti suradnju domaćih dizajnera i obrtnika. Moj rad ušao je među 10 najboljih - objasnio je Havranek, koji je tada osmislio lampu Zvonac inspiriranu tradicionalnim zvonima Halubajskih zvončara.

Ovaj model ostao je tek u fazi prototipa, no nakon toga priča se ozbiljnije zakotrljala i nastao je brend Light4Dark koji danas obuhvaća četiri osnovna modela lampi, a svaka od njih skriva poneko inovativno rješenje.

- Kod modela Cage želio sam da bude savršena kocka pa sam puno vremena posvetio osmišljavanju posebnih kopči koje neće narušavati njezin oblik. Lampa Wire sastoji se od sjenila i žičanog difuzora koji se spajaju magnetom pa nema nepotrebnih vijaka.

Tu je i visilica Big čija se visina može podešavati pomoću širokih tekstilnih gurtni, a ispod žarulje mogu se postavljati i djelomično transparentni plastični diskovi u raznim bojama kako bi se postigla željena atmosfera.

Model 2D, pak, predstavlja najjednostavniji mogući prikaz lampe prenesen sa skice na papiru u prostor, a dolazi u različitim bojama - rekao je autor koji smatra da svjetiljke moraju biti privlačne oku i ugašene, a osim toga, kada svijetle moraju ispunjavati svoju svrhu.

Pri izradi lampi Light4Dark koriste se materijali 10 različitih proizvođača i dobavljača, sudjeluju 3 obrta, a neki se djelovi uvoze iz Italije.

Kako kaže Havranek, najviše se boji mogućnosti da nesvjesno nekoga kopira jer cijeni tuđe ideje i kreativna rješenja, no, takav se scenarij na današnjem zasićenom tržištu vrlo lako može dogoditi. Stoga, ako mu na pamet padne ideja za koju kasnije ustvrdi da je preslična nečem već viđenom, od nje u potpunosti odustaje bez obzira koliko mu se u početku svidjela. U proizvodnji mu najveći problem pak predstavlja pronalazak dobrog majstora koji želi izraditi malu seriju primjeraka po prihvatljivoj cijeni.

- U tom dijelu posla, u uvjetima jeftine prizvodnje sa istoka kada majstora i njihovih godinama stečenih znanja svakog dana ima sve manje, nije lako. Iz tog razloga sve što mogu kao prvi prototip najprije pokušam kod kuće napraviti sam, s obzirom na to da sam kroz život dosta toga usput naučio raditi. Znate, mi u Dubravi vam svi nešto radimo u svojim dvorištima i garažama... - sa smiješkom objašnjava Havranek, kojem je sljedeći cilj dospjeti do kupaca, pri čemu cijene želi formirati tako da njegovi proizvodi budu dostupni i studentima.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 11:36