Upoznajte Irinu Turinu iz brenda Trska

Jednostavnost i finoća s dozom upečatljivosti

Cijelo vrijeme u meni su prisutne dvije struje, jedna koja me vuče u umjetnost, dizajn, sliku, boju, i druga koja je vezana uz moju struku, posao s klasičnim radnim vremenom i nešto čvršćim tlom pod nogama, kaže nam Irina Turina, profesorica psihologije iz Zagreba koja je prije dvije godine prestala raditi u struci da bi se bavila svojom strašću. – Neko vrijeme sam radila u struci, no prije dvije godine sam se odlučila baviti samo izradom i dizajnom nakita.

Znala sam, ako u tom trenutku to ne pokušam, ostatak radnog vijeka pitat ću se kako bi izgledalo da sam pokušala. Priča s nakitom počela je u vrijeme dok sam pisala diplomski iz psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon konzultacija hodala sam Ulicom Ivana Lučića i nešto me taj dan vuklo u zgradu Pučkog otvorenog učilišta. Ušla sam i ondje su bili upisi za tečaj izrade suvremenog nakita. Tako je sve počelo – prisjeća se Irina.

Inspiracija: okolina

Tijekom godine bavi se smišljavanjem kolekcija i izradom nakita, a ljeti još i turizmom. – Uspijevam lijepo živjeti kombinirajući to dvoje. Prema vlastitim kriterijima uspjela sam u tome što sam zamislila. Dobar je osjećaj osmisliti i pokrenuti vlastiti brend koji je domaća i inozemna publika prepoznala, iako nije uvijek lako. Mnogo je tu koraka i faza rada jer sam ‘one man band’ – smije se Irina i dodaje kako dijeli svoj rad na stvaralački i “sve ostalo”.

– Stvaralački uključuje dokolicu, upijanje okoline i procesuiranje iste, iz čega izlazi ideja, skica i na kraju nakit. Sve ostalo odnosi se na brendiranje, biranje tržišta, snimanje kampanja i konstantnu prisutnost u virtualnim i ostalim medijima – objašnjava. Posebnost ovog nakita je maleni odmak od već viđenog nakita i uobičajenih oblika. Trska nakit je vizualno upečatljiv i snažan, a istovremeno reduciran i jednostavan, a nas zanima koja je Irinina misao vodilja koja stoji iza svega.

Simpatični nadimak

– Jednostavnost, finoća i lakoća. Želja mi je da moj nakit oni koji ga nose gotovo i ne osjete. Zato ga često izrađujem od što je moguće lakših metala, iz jednog komada, s malim odmacima od uobičajenih oblika. Zasad najviše radim s mesingom, bakrom i aluminijem. Sviđa mi se što s njima mogu puno eksperimentirati, lomiti, savijati, često bez puno primisli je li to dobro ili loše. Ponekad radim i s drugim materijalima poput poludragog kamenja, drva, perja, tkanina… – nabraja kreativka i ističe da vrijeme izrade pojedinih komada varira. – Ne libim se ponavljanja komada nakita koji su traženi poput naušnica Wings u obliku krila ili ogrlice Mini Mal koja izgleda kao jednostavna ravna linija. Njih već izrađujem automatizmom i treba mi oko pola sata do dva sata.

S druge strane, na nekim komadima radim tjednima, dok sve ne sjedne na svoje mjesto. Spajanje više komada metala dulje traje jer se služim plinskim plamenikom, lotam, sve ubacujem u kiselinu i na kraju poliram. To je zanimljiv proces u kojem se skidajući crnilo od vatre dolazi do finog sjaja metala. Sreća na kraju procesa je zajamčena – kaže Irina. Ideja o imenu Trska rodila se u srednjoj školi. – To mi je bio srednjoškolski nadimak koji je ostao, a dobila sam ga zbog kose i visine – smije se Irina Turina, kojoj se ime Trska sviđa i zato što se odlično nadovezuje na otok Pag odakle potječe, a koji je prepun trski. Što se tiče planova za budućnost, ova kreativka ih ima na pretek.

Rutina + sloboda

– Želja mi od metala izrađivati minijature, malene ukrasne skulpture i slike koristeći komade metala. Iako sam samoj sebi dokazala da od nakita mogu živjeti, voljela bih se ponovno vratiti u struku. Psihologija je zanimanje širokih mogućnosti tako da bi bilo idealno spojiti je s kreativnim procesom. Za dobre ideje često je potrebna kontra, neki uhodan, pomalo ‘dosadnjikav’ posao.

Zgodno je imati kombinaciju rutine i slobode, jer jedna pomaže drugoj da dođe do izražaja. Još jedan od planova je isprobati inozemno tržište, steći iskustvo u nekom većem stranom ateljeu, naučiti nove tehnike. Želje i planovi su tu, samo treba pričekati i vidjeti što će donijeti jesen – zaključuje Irina Turina. Osim njezinih dizajnerskih komada, od Irine možete naručiti personalizirani nakit po vlastitim idejama, a kontaktirati je možete na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Facebook.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:37