Upoznajte Ivanu Matijevac iz brenda Keks made

Ljubav prema papiru i tkanini, tinti i pečatu...

Ivana Matijevac iz Zagreba, dizajnerica i stilistica uređenja interijera, radi u tvrtki koja se primarno bavi grafičkim dizajnom i koju je sama pokrenula, a Keks made je brend vezan uz sve ostale kreativne stvari koje radi i o kojima piše na svom blogu. Za sebe kaže da ima sreću da se može baviti stvarima koje voli i da je njezino cijelo radno vrijeme ispunjeno kreativnošću. Kako je sve počelo, često je pitanje koje postavljamo kreativcima jer nam tada postaje jasnija priča iza kulisa.

Prvo blog, pa tvrtka

– Pokušala sam dokučiti koji je to trenutak, no shvatila sam da sam ustvari odrastala u takvom okruženju i uz roditelje naučila kako biti sam svoj majstor i kreativno razmišljati. Često se sjetim kako je mama od običnog celofana radila čuda kada je umatala poklone, i tada mi se to činilo normalno, mislila sam da svi tako ukrašavaju darove, no u nekom trenutku shvatite da ne razmišljaju svi na taj način i da nemaju ideju kako što napraviti.

Naravno, treba imati i afiniteta prema tome, a tu svoju crtu sam otkrila prije četiri godine kada sam počela pisati blog Keks made. Pozitivni komentari i pohvale dragih blogera doveli su do toga da shvatim da ono što je meni prirodno, izraditi nešto vlastitim rukama, to je moj posao – priča nam Ivana i dodaje da je papir njezina prva ljubav. Počela je s izradom čestitki, zatim dizajnom dezena za papir i osmišljavanjem ambalaže pa je iz toga proizišla izrada pozivnica i dekoracija za vjenčanja i rođendane, ali Ivana nije stala samo na tome.

– U jednom trenutku palo mi je napamet prenijeti taj dizajn i na tkaninu, no kako u nas još ne postoji takva mogućnost, barem ne u manjim količinama i da bi bilo isplativo, odlučila sam sama izrađivati šablone i oslikavati tekstilne predmete šablonama, pečatima i tehnikom sitotiska – priča nam ova vesela kreativka. Ivana je pokrenula i kreativne radionice na kojima polaznike uči svim tehnikama kojima se služi. Polaznici rade u malim grupama do šest ljudi, a sadržaj je prilagođen i početnicima i onima koji su se već okušali u sličnim tehnikama.

Dobra atmosfera

– Na radionicama svi nauče nešto novo, uživaju u pozitivnim stranama kreativnog izražavanja i upoznaju nove ljude. Trenutačno su aktualne radionice oslikavanja tkanine šablonama i pečatima te radionica “Pečati, tinte i papir” na kojoj možete naučiti sve vezano uz tu tehniku. Iako je u nas malo ljudi koristi, ona je čudesna jer s jednim pečatom i tintom možete napraviti mnogo toga, napraviti sami svoje pozivnice za vjenčanje, čestiku, ukrasni papir…

To je kao da imate mali tiskarski stroj kod kuće. Uskoro pripremam i nove radionice, jednu na kojoj će polaznici učiti sami izrađivati pečate sa svojim motivima te drugu, na kojoj ćemo raditi tehnikom sitotiska – nabraja. Posebnost i papirnatih i tekstilnih predmeta je personalizirani pristup, a proces izrade počinje s otkrivanjem želja klijenata najčešće na bazi nekoliko inspiracijskih fotografija koje joj klijenti pošalju na mail. Više informacija o proizvodima i radionicama na: keksmade.com.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:58