PROFIL

Upoznajte kreativnu Leu Vavru iz simpatičnog domaćeg brenda Kištra

Gumbeki i Filceki: priča o neobičnim igračkama. Dizajnerica radi i plišance po posebnim narudžbama na temelju slike, opisa ili crteža

U malom sobičku u suterenu u samom centru Zagreba Lea Vavra vrijedno smišlja, crta i šije svoje Gumbeke i Filceke i sve druge ljubimce koje klijenti požele. Na prvi trenutak zvuči pomalo kao Pepeljuga, ali Lea je daleko od toga. Vavra je mlada poduzetnica koja je odlučila ne gubiti vrijeme nakon završetka studija i odvažila se odmah otvoriti vlastiti posao. Gumbeki su bili njezin diplomski rad na studiju dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i, zapravo, njezin prvi proizvod, na kojem je temeljila početke svog obrta Kištra.

- Dok sam još na fakultetu radila Gumbeke, svi su se znali igrati s njima, a profesori su me posebno poticali da ih dalje razvijam i ne odustanem od njih - ističe Lea na samom početku razgovora. Tako je i ova simpatična dizajnerica, potaknuta podrškom kolega i profesora, odlučila uzeti državne poticaje, zaposliti kolegicu na stručno osposobljavanje i dati se u šivanje svojih neobičnih igračaka. Pitali smo Leu da nam malo pojasni zašto su Gumbeki baš tako neobični.

via GIPHY

Gumbeki su didaktičke igračke i mogu se složiti barem na deset različitih načina

IDEJA

- Gumbeki su, zapravo, didaktičke igračke za djecu, izborom boja podražavaju se osjetila, a procesom “uradi sam” djecu se potiče da stvore poseban odnos s tom igračkom, a pritom i da razmišljaju kako igračku složiti, a na kraju sve rezultira zadovoljstvom učinjenim.

​Saznajemo da je Lea zasad uspjela Gumbeke složiti na deset različitih načina, ali postoji ih, naravno, još i više, ovisi o tome koliko ste uporni. Svaka igračka dolazi zasebno i razdvojeno u vreći tako da ih naknadno djeca mogu sama slagati. Osim Gumbeka, među proizvodima se mogu pronaći i Filceki, koji isto funkcioniraju na principu uradi sam. Za razliku od Gumbeka, Filceki zahtijevaju malo “finiji” rad rukama, njih je potrebno samostalno ušiti s koncem i iglom (koja je plastična, da ne bi došlo do ozljede). Filceki na sebi nose malo manje detalja i drugačijeg su materijala od Gumbeka, pa je moguće nakon samog završetka i šarati po njima kako je djetetu po volji. Sve su igračke u potpunosti izrađene ručno, pa proces izrade jedne igračke traje otprilike jedan dan, dok za velike narudžbe do sto komada treba i do pet tjedana posla, radeći cjelodnevno.

Leina baka bila je osnivačica “Vavra igrački”, a najpopularnije su bile zmijice koje neki još imaju u svom domu

POVIIJEST

Osim spomenutih simpatičnih igračaka, Lea nam je otkrila da u pozadini svega postoji još jedna priča, malo duža od ove Leine samostalne. Naime, Leina je baka nekada vodila Vavra igračke, koje su bile jako popularne 80-ih godina, a najpopularnije su bile zmijice, koje poneki još uvijek imaju svome domu. Vavra je malo redizajnirala bakin proizvod, ali odlučila je na njima zadržati oči koje je su ostale još od prijašnjih vremena, a radila ih je cijela njena obitelj.

via GIPHY

U Kištri se još mogu nabaviti i plišanci po narudžbi. Vavra na temelju slike, opisa, crteža ili samo želja za svoje klijente šiva plišance. Obično se radi o kućnim ljubimcima čije slike vlasnici pošalju Lei, a ona u plišancu rekonstruira njihov izgled, a za ovu nam je priliku prepričala i kako to radi.

- Sve je to jako detaljno, pokušavam rekonstruirati izgled u potpunosti pa nekada provedem sate samo režući pjegice i bojajući ih, želim biti dosljedna.

Lea nam još priznaje da je taj dio posla veliki hit i trenutno se njime najviše bavi. Sav materijal koji ostane od šivanja plišanaca ponovo se iskorištava - Lea od njega šije dekice ili neke druge proizvode koji se doniraju azilima za životinje.

- Za budućnost imamo neke nove zamisli i probat ćemo nastaviti istim tempom, držati se dizajnerskih sajmova i smišljati kako ćemo dalje - izjavljuje Lea za kraj. Više o Kištri možete pronaći na stranici www.kistra.hr.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:59