Upoznajte Leu Županović, magistricu primijenjene umjetnosti

Sasvim neobične drvene lampe

Brand Madfly Jewelry potpisuje Lea Županović, magistrica primijenjene umjetnosti. Diplomirala je dizajn nakita na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci kod profesora Nenada Robana, a upravo je nakit ono što se krije iza brenda Madfly Jewelry. Lea izrađuje naušnice, ogrlice, narukvice, broševe, prstenje i zidne satove, sve ručno rezano iz aluminija. Međutim, našu pažnju privukla je ne nakitom (iako je on zaista genijalan), već lampama. Drugačijim, originalnim, futurističkim.

– Aluminij je materijal za kojim najčešće posežem u svojem radu. Mala težina uz znatnu čvrstoću, otpornost prema koroziji i kemijskim utjecajima čine ga veoma zahvalnim za obradu i kasniju primjenu. No, kasnije sam se zaljubila i u drvo te od njega počela raditi lampe – priča Lea i dodaje kako je riječ o zahvalnom materijalu koji daje osjećaj topline i ugode. Uz to, sastavni je dio svakog doma pa bi se, smatra, i njezine drvene lampa vrlo lako uklopile u ambijent bilo kojeg stila uređenja. – Prvu Cosmique cube lampu napravila sam nešto prije Božića prošle godine – prisjeća se Lea.

Veličina lampi je 20×24 centimetra pa se, ovisno o želji, mogu koristiti kao stolne ili podne

Glavni oblik lampi je kocka i on se ne mijenja, dok se dizajn stranica i boja razlikuju od lampe do lampe. Također, boja i dizajn mogu se napraviti po narudžbi te tako svakom interijeru dati poseban šarm i nekonvencionalnu osobnost. Ono što lampi daje još veću posebnost jest LED žarulja s daljinskim upravljačem sa šesnaest programa. Upravljačem se može paliti i gasiti, mijenjati boje te podešavati jačina osvjetljenja. – Dizajn koji je različit kod svake lampe osmišljava se i crta u programu te se laserski reže. Drvo se izrezuje na mjeru, spaja te potom boja. Cijeli proces je ručni rad, osim dijela primjene lasera.

Od iscrtavanja dizajna u programu do završnog bojanja potrebno je otprilike pet do šest dana – objašnjava Lea. Dostupne boje su nebeskoplava, ljubičasta, zelena, crna, petrolej zelena, a u ponudi je i niz lampi koje je ručno oslikala riječka umjetnica Jadranka Lacković. – Veličina lampe je 20×24 cm pa se mogu koristiti kao stolne ili podne. No, u planu mi je izrađivati ih i u drugim veličinama – kaže Lea koja smatra kako se upravo u beskonačnim mogućnostima krije ljepota dizajna.

– Potpuna sloboda leži u istraživanju oblika, materijala, boje… S druge strane, vrlo važan segment predstavlja funkcionalnost predmeta. Oni se ne bi trebali temeljiti na samoj estetici, već moraju imati svoju primjenjivu svrhu. Sve to daje dodatni izazov svakom dizajneru – kaže Lea i zaključuje kako je to ono što te navodi da budeš bolji, domišljatiji i kreativniji u svojem poslu te da se kroz svoj rad razvijaš… A za nju lampe su tek početak. Više o Lei pogledajte na Facebooku: Madfly Jewelry.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:43