Upoznajte Maju Jandrić, djevojku koja je budućnost hrvatskog produkt dizajna

Od apstraktnih slika i ideja do funkcionalnih stvari za dom

Ovo nije naše – govori mi prijateljica na nedavnoj izložbi hrvatskog dizajna gledajući u multifunkcionalni alat za vrtlarenje Twool, i nastavlja: – Pa daj pogledaj te boje, pakiranje, ideju, nema šanse, ovo je iz Amerike, ili tako nešto. Pričam joj kako su hrvatski produkt dizajneri genijalni jednako kao i strani, a zapravo krajičkom oka pokušavam vidjeti tko je napravio ove genijalne šarene alate i čitam ime: Maja Jandrić.

Brzo mijenjam temu jer ne znam tko je, a dosad sam superiorno glumila prijateljici vodiča kroz izložbu. Par sati istraživanja i nekoliko mailova kasnije upoznajem simpatičnu, sitnu prvostupnicu industrijskog dizajna koja je ove godine upisala diplomski studij na istom smjeru Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i otkrivam kako je Twool koji smo vidjeli na izložbi samo jedan mali djelić njezina rada.

– Da, Twool mi je donio nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva za najbolji produkt dizajn u studentskoj kategoriji, već je u prodaji vani, a uskoro će biti i kod nas i na to sam jako ponosna. Imam ja i drugih radova i ideja, a s vama ću podijeliti samo one s kojima sam zadovoljna, koje smatram kompletnima. Ima ih boljih i lošijih, dovršenih i nedovršenih, sve je to dio procesa učenja, a većina ih je nastala kao projekti na fakultetu – objašnjava Maja koja je već od malih nogu pokazivala interes i talent za likovno izražavanje.

Misliti izvan okvira

– Jako sam voljela crtati, ali puno više me veselio proces osmišljavanja i izrade uporabnih predmeta. Poklone nikad nisam kupovala, već sam ih sama izrađivala. To su bili okviri za slike, kutije za nakit, svijećnjaci i slično. Kada mi se u srednjoj školi nametnulo pitanje čime ću se baviti u životu, shvatila sam da sama umjetnost za mene nije dovoljna i da imam potrebu nekako primijeniti tu likovnost, pronaći joj utilitarnu funkciju.

Ubrzo sam čula za Studij dizajna koji mi se učinio kao savršen izbor za mene. Posljednju godinu srednje škole posvetila sam pripremi za prijemni te sam se upisala kao četvrta na rang-listi. Od tada na studiju veselo nižem godinu za godinom, upijajući znanja i iskustva – priča talentirana studentica i dodaje kako je proces nastanka predmeta različit od projekta do projekta i svaki nosi svoje specifičnosti. – Ipak, svima je zajedničko to da je bitno prvo razjasniti razloge djelovanja te cilj koji želimo postići.

Ono što se možda nazire iz mojih radova jest razmišljanje u kojem stvaram apstraktnu sliku različitih osobina i potreba koju kasnije oblikujem u funkcionalan predmet, a u radu nastojim težiti izmicanju od naučenih shema i poimanja uporabnih predmeta. Nastojim razmišljati ‘out of the box’ i sagledati stvari iz malo šire perspektive. Slikovito gledano, ne dizajniram stol, stolac ili tanjur, nego nešto nepostojeće, još neimenovane predmete koji objedinjuju vrijednosti i funkcije koje želim da imaju, objašnjava.

Maja sudjeluje i na interdisciplinarnoj radionici Advent u Zagrebu, koju organizira Društvo arhitekata grada Zagreba u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Koncertnom direkcijom Zagreb s ciljem da se osmisle kvalitetnija i za javni prostor održivija rješenja i režimi korištenja Trga bana Josipa Jelačića. Također sudjeluje u studentskoj radionici Learning Spaces in Tranzition koju organizira UNICEF. Radionica se bavi prostorima učenja u Sisačko-moslavačkoj županiji koje su iz različitih razloga u stanju napuštanja ili propadanja, a cilj je unaprijediti te prostore te ih učiniti funkcionalnima prema specifičnim situacijama pojedinih lokacija. Kada upoznamo ovako talentirane i mlade dizajnere, jednostavno ih moramo pitati koji su im planovi za budućnost.

Sada se bavi svjetlošću

– Trenutno se na fakultetu bavim svjetlošću, kako ona djeluje na ljude, okoliš, raspoloženje i kako je najbolje iskoristiti. Iz toga će, nadam se, proizaći neko logično rješenje koje će makar u nekoj mjeri biti bolje od postojećih. Osim toga, nekih velikih planova za budućnost nemam, svijet se prebrzo mijenja, a svaki dan nosi nešto novo. Voljela bih barem jednu godinu studirati ili raditi u inozemstvu, ali ima vremena za to. Šire gledano, ono što sada želim je završiti fakultet, učiti od drugih, dijeliti iskustva, sudjelovati na radionicama i projektima, živjeti dizajn i tako malo pomalo mijenjati svijet – zaključuje Maja, a mi joj želimo da tako i bude, i pozivamo vas da pogledate njezine radove na behance.net/MajnaSan.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Related content
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:51