Upoznajte Marina Grila iz brenda Stare daske

Jedinstven namještaj koji podiže svaki prostor

Marin Gril rođen je u Dubrovniku, odrastao u Zagrebu te završio Akademiju likovnih umjetnosti. Radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi, ali to nije razlog zbog kojeg smo vam ga odlučili predstaviti. Razlog je to što izrađuje originalan i drugačiji namještaj. Najčešće su to škrinje različitih dimenzija, s ladicama ili bez, stolovi i radni stolovi (tzv. sekreteri), ali i ormarići i police za knjige, ogledala, različiti natpisi na drvu i lampe. Kako to obično biva, cijela priča počela je postupno i spontano.

Dugotrajna izrada

– Uvijek me zanimalo drvo i rad s njim, naročito ono staro, izgrebano, na kojem se vide tragovi vremena i koje ima svoju povijest, pa kad se ukazala potreba za namještajem u stanu prvo sam obnovio već postojeći namještaj, a zatim skupio hrabrosti i malo-pomalo dao se u izradu novih komada. Tijekom vremena učio sam u hodu, čitajući, razgovarajući s majstorima, ali najčešće na vlastitim pogreškama. Većini poznatih koji su vidjeli što radim se svidjelo pa su i oni htjeli nešto slično, ali sa nekim svojim posebnim željama što bi uvijek predstavljalo svojevrsni novi izazov – priča nam Marin Gril.

Uglavnom radi s punim drvom, ponekad na otpadu pronalazi i neke odbačene stvari pa iskorištava dijelove, ali češće sam patinira novo drvo, zatim ga prebojava pa brusi i po nekoliko puta sve dok ne dobije željeni izgled. U posljednje vrijeme na različite načine na namještaj aplicira slike i natpise sa stare ambalaže. Sam proces nastanka nije jednostavan. – Prvi korak je osmisliti osnovni oblik nekog komada namještaja, njegove dimenzije i proporcije, zatim treba riješiti praktične probleme: konstrukciju, čvrstoću i izradu.

Nakon toga obrađujem površinu bojanjem, brušenjem, lakiranjem pa opet brušenjem, usklađujem boje i dodajem detalje. Na kraju sve prelakiram bezbojnim mat lakom koji se ne vidi ali daje površini potrebnu glatkoću. Uvijek pokušavam ispričati neku priču, zamislim kako bi neki predmet trebao izgledati, međutim, on se tijekom rada vrlo često sasvim promijeni. I vrijeme izrade varira. Ponekad stvar bude gotova u par dana, ponekad nisam zadovoljan pa dovršavam i po dva-tri tjedna, a ponekad komadi stoje sa strane dugo vremena i čekaju da ideja sazri – kaže Marin Gril i naglašava kako je svaki predmet ručno izrađen i jedinstven, ne postoje dva ista i u svaki je uloženo puno truda, vremena i razmišljanja.

Od 500 do 1500 kuna

Od Marina možete naručiti i namještaj po vlastitoj želji, a ograničenja gotovo da i nema. Cijene se kreću od oko 500 kuna za manje komade (male komode, škrinje) do 1500 kuna za veće komade (komode, ormarići, radni stolovi). Za naručivanje, pitanja i još slika pišite Marinu na e mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., ili na Facebook: Marin Gril.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:58