DOM&DIZAJN U PRODAJI

Upoznajte obitelji koje su gradsku buku zamijenile selom. I nisu požalile

 Berislava Picek/Cropix
Ne propustite magazin D&D koji na više od 200 stranica donosi razne teme o stanovanju, uređenju, dizajnu i arhitekturi

Iako život u gradu ima svojih prednosti, posljednjih nekoliko godina mnogi se odlučuju za preseljenje u ruralne sredine, gdje uživaju u prirodi, miru i tišini, čišćem zraku, slobodnom vremenu, povoljnijoj gradnji i obnovi kuća, vrtlarenju, meditiranju... Među njima su i protagonisti našeg magazina Dom&Dizajn, koji je još u prodaji.

Naime, posjetili smo četiri obitelji koje su odlučile krenuti u novu životnu avanturu na selu, okružene zelenilom, šumom i prirodom. Neke od njih gradove su odlučile napustiti zbog buke, smoga, prometnih gužvi, užurbanog načina života i stresa, neke zbog visokih cijena nekretnina, a neke zbog straha od potresa i pandemije koronavirusa. No, svima je zajedničko da nisu požalile u svojim odlukama. Tako je Andreja Čoh, pionirka urbanog vrtlarenja koja je cijeli život provela u centru Zagreba, gdje je na vrhu zgrade uzgajala vrt, otišla u Gorski kotar. Ondje obiteljsku vikendicu preuređuje u mjesto za trajno stanovanje, a vrtlarenje joj je i dalje jedna od glavnih preokupacija.

image

Edukatorica za vrtlarenje Andreja Čoh

Berislava Picek/Cropix

Arhitektica Vesna Šoić godinama je razmišljala o životu daleko od gradske vreve, a budući da je podrijetlom Slavonka, tradicionalna posavska kuća bila je jedina koja je dolazila u obzir. Pronašla ju je u Prelošćici, rastavila i prenijela na područje Pisarovine, gdje ju je nadogradila i osuvremenila.

image

Arhitektica Vesna Šoić

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Motivirajuću priču pronašli smo u Mikuličićima, malom zapuštenom istarskom selu koje oživljava mladi, ambiciozni par, Mirna Ravnić i Neven Macura. Oni sva svoja znanja, iskustva, strast i upornost ulažu u obnovu četiriju od ukupno pet kuća u selu, sa željom stvaranja idealnog mjesta za život koje nije namijenjeno isključivo za turizam. Njihov projekt za Mirnu ima i sentimentalno značenje, budući da se preseljenjem "vratila korijenima" - njezin je nono iz tog sela.

image

Mirna Ravnić i Neven Macura

Berislava Picek/Cropix

A kako bismo se uvjerili u još jednu, za naše prilike nevjerojatnu priču, uputili smo se u okolicu Zagreba, gdje nas je dočekao hrvatsko-američki bračni par Kaplowitz i ispričao kako je iz New Yorka "završio" u Donjoj Bistri! Lela i Joe poznati su glazbenici koji su se upoznali upravo u New Yorku, gdje im se rodila i kći Lucija, a nakon Lovrana, Rijeke i Zagreba, odluka je pala na Donju Bistru.

image

Glazbeni par Lela i Joe Kaplowitz

Berislava Picek/Cropix

"Odlazak na selo" samo je jedna od tema koje smo pripremili u D&D-u. Posvetili smo se i kuhinjama, gradnji ciglom i sve popularnijem mikrocementu, ali i vrtlarenju, razmnožavanju sobnog bilja, samoniklom jestivom bilju... Kao i uvijek, pronašli smo "top" realizirane domaće projekte koji će vas inspirirati, od modernog stana, smještenog u starom kamenom objektu s pogledom na Split, preko kuće obučene u corten i kamen u Istri, do tehnički nabrijane kuće zanimljivog koncepta u okolici Zagreba. Stoga, ne propustite novi D&D na više od 200 stranica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:13