Upoznajte Stelu Pernarić iz brenda Svetlie

Rasvjetna tijela kakva još nikad niste vidjeli

Kada smo prvi put vidjeli ova rasvjetna tijela, bili smo na prvu oduševljeni, ali kada smo doznali da iza njih stoji djevojka od samo 21 godina, zaista nismo mogli vjerovati. Riječ je o Steli Pernarić iz Zagreba, studentici medijskog dizajna koja je, kad ne uči za fakultet, kustosica u galeriji Pikto, a kad ne radi ništa od toga, izrađuje svjetlosne instalacije.

– Nema ništa dosadnog kod mene u životu jer se pokušavam zaokupiti kreativnim. Oduvijek sam bila kreativna, ali cijela priča oko svjetlosnih instalacija počela je potpuno spontano. U glavi su se same od sebe počele javljati ideje kad god bi ugledala neki zanimljivi objekt ili stvar, ili nešto u prirodi, pogotovo grane. U sve sam htjela ugraditi svjetlo i dati život stvarima. I onda sam skupljala ideje nekih godinu dana sve dok si nisam rekla: idem to napraviti. Napravila sam rasvjetna tijela, svoju prvu samostalnu izložbu i krenula u tom smjeru – priča nam simpatična Stela, a nas zanima koja je ideja iza njenih visilica.

Voli velike formate

– Trudim se da sve što radim ima priču. Svjetlo mora biti mekano. A materijal besplatan tj. pronađen ili recikliran. Najbitnije mi je da to dobro izgleda u nečijem domu i da može biti funkcionalno. Isto tako bitno mi je da prenesem taj duh prirode u prostor. Bitno mi je da ostavim trag svjetlom. Svi su radovi unikatni. Svaka instalacija je neponovljiva. Ali ono što ih najviše čini posebnima je ta priča i to stapanje s prostorom ili odskakanje u prostoru. Volim velike formate, volim kada svjetlo zauzima prostor – objašnjava Stela i dodaje kako se njezin kreativan rad sastoji od svačega. – Sama sam radila cijeli vizualni identitet za svoj brend Svetlie.

Sama fotografiram svoje radove. Sve sama oblikujem, pronalazim… Što se tiče svjetlosnih instalacija moram istraživati i učiti mnoge nove stvari u vezi struje i materijala. Smatram da sa svakim novom instalacijom nešto novo mogu i naučiti – kaže. Stela je trenutno fokusirana na bršljan od kojeg su izrađene visilice koje vidite na slikama, a što se tiče tehnike izrade, ova umjetnica navodi da se radi o tehnici pod nazivom improvizacija. Mjesto nabavke materijala je obližnja šuma u kojoj Stela pronalazi i nešto vrednije od bršljana, inspiraciju. Pitamo je kako izgleda proces nastanka ovakve visilice.

Od ideje do realizacije

– Prvo imam ideju koju pokušavam u što više detalja razraditi. Volim se upoznati s idejom. Sagraditi priču na ideji. Tek nakon toga krećem u potragu za materijalom. Nakon toga oblikujem drvo, sve radim sama jer tako sam sigurna da je to točno ono što ja želim. U procesu nastanka rada puno vremena provodim promatrajući svoje djelo i razmišljajući o promjenama ili nekim manama ili mogućnostima tj. varijacijama koje još mogu izvući iz njega. I na kraju svega spojim sve sa strujom. Za izradu mi je potrebno oko tjedan do dva ako radim svaki dan. Ali opet sve ovisi o tome što radim i koje su dimenzije, kaže umjetnica.

Za ime brenda odabrala je riječ Svetlie, a i iza toga stoji prirodni odabir. – Kada sam razmišljala o imenu, htjela sam da ne bude striktno za hrvatsko tržište. S obzirom na to da sam puno vremena provela s djedom u Ludbregu, taj naglasak sam savršeno usvojila i kad se svjetlo upali, tamo se kaže svetli… A opet riječ nije strana ni nekome tko nije od tamo. Ime je došlo prirodno, kao i sve u vezi svjetla – zaključuje Stela Pernarić, a mi vas pozivamo da pogledate njene radove i na: www.facebook.com/Svetlie, web stranici ili da je kontaktirate na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 02:33