PROFIL

Upoznajte svestranu i talentiranu Danijelu Ropus, djevojku iz Novalje na Pagu kojoj je trenutno SAD životna i radna adresa

“Svaki moj komad namještaja malo je umjetničko djelo”. Ona želi da svatko ima mogućnost priuštiti sebi dio “arta” u svome domu, bilo na zidu, tepihu,  komodi, stolu ili sofi. Ispričala nam je kako to misli ostvariti

Za sebe kaže da je prije svega znatiželjni kreativac, bez etiketa, i osoba koju zanima puno stvari. Voli istraživati i obožava što nikad ne zna koji je sljedeći projekt dok se sam klik ili situacija ne dogodi.

Danijela Ropus iz Novalje na Pagu posljednje tri godine živi i radi u New Yorku. Rođena je 1988. godine, a iskreno priznaje kako odrastanje pamti kao mukotrpno, sa stalno prisutnom željom za bijegom.

PUTOVANJA

- Sa šest godina uzela sam tatin putni kovčeg, spakirala svoje omiljene stvari i napisala pismo roditeljima kako sam nesretna i kako odlazim u potragu za svojom srećom. Naravno, kako sam imala samo šest godina, nisam stigla daleko i tata me brzo pronašao. Nije se ljutio na mene što sam odlučila otići, zapravo nije rekao ništa, nego me stavio na svoj motor, pokazao mi neko mjesto na karti i krenuli smo u nepoznato. To je bio trenutak kad sam se zaljubila u putovanja - prisjeća se Danijela koja posebno pamti i jedno obiteljsko putovanje kada je s roditeljima posjetila Firencu u Italiji. Tada je imala 12 godina, a tamo je živjela tatina sestrična koja je bila dizajnerica interijera.

- Italija je temelj i početak, na neki način baza moje ljubavi prema umjetnosti i modi. Od tamo je sve krenulo - otkriva Danijela i dodaje kako se bavila raznim vrstama umjetnosti. Sudjelovala je u modnim revijama, radila na projektima dizajna unutarnjeg uređenja i arhitekture, a često je i fotografirala po noćnim klubovima i vjenčanjima ili nekretnine koje su se nalazile na tržištu u prodaji.

Danijelin dizajn dio je i barskih stolaca od čelika i drva s njezinim printom slike, tu su i komadi od oraha i breze koji su također oplemenjeni njezinim printom te zavjese za tuš-kabine, jastuci, tepisi, deke, prostirke za jogu...

- Jedan od projekata iz te sfere na koji sam posebno ponosna je moja suradnja s Unicefom u ljeto 2018. godine. Fotografirala sam djecu koja prosvjeduju jer su odvojena od svojih roditelja na meksičkoj granici. Tog trenutka shvatila sam da volim pričati priče raznih kultura kroz fotografije. Uostalom, ulica nas najbolje uči životu - priča Danijela koja priznaje kako je ljubav prema fotografiji došla spontano, a sreća je bila što je u tome imala podršku mentora Ilira Rizaja kojeg je upoznala u New Yorku. S njim je fotografirala luksuzne stanove, hotele i produkt dizajn.

STRAST

Danijela otkriva kako uz sve to ima i druge strasti koje ju trenutačno ispunjavaju. Jedna od njih je tzv. Art Journalism.

- Prema mojoj definiciji, Art Journalisam je trenutačno stanje društva: muzika, politika, moda, dizajn, spiritualizam, religija i zdravlje.

Primjerice, sad istražujem kako se suvremena žena nosi s poslom, izgledom, ambicijama, ljubavlju, mentalnim zdravljem... Pronalazim modele, fotografiram ih i pišem o tome. Uz to paralelno radim na projektu kako se nosimo sa suvremenim životom. Naime, 99 posto Amerikanaca koristi antidepresive, droge na dnevnoj bazi. To je ozbiljan problem. S druge strane, žena je za mene uvijek predstavljala jednu slobodu govora o emocijama, dok sam kod muškaraca primjećivala gušenje istih emocija. Zbog toga sam odabrala dva pola u dva projekta, koji su zapravo povezani, ali i nisu - priča Danijela i dodaje kako mora istaknuti tehniku kojom dolazi do najboljih rezultata u Art Journalismu.

- Prvo napravim fotografiju, nakon toga u studiju digitalno slikam po toj fotografiji (istraživanje moderne tehnologije je moje osobno vjerovanje da u budućnosti više nećemo koristiti ruke, pa ni u slikarstvu), nakon toga printam na platno i onda po tom platnu crtam ili pišem. Ukratko, tehnika koju radim je 100-postotno moj izum, i to čini unikatnim svaki proizvod i sliku - objašnjava Danijela.

PLATFORMA

Jedna od njezinih posljednjih strasti je produkt dizajn. Sve je krenulo, priča, kada je u Americi otkrila razne platforme na kojima se može raditi produkt dizajn, razni materijali, odjeća... To su platforme kao što su Society6 i VIDA. Oni rade izradu, print i dostavu, a ti kao umjetnik dobiješ određeni postotak za dizajn. To je odličan početak da se ispipa tržište i da osjetiš publiku bez kune troška - kaže Danijela i dodaje kako je trenutačno njezin dizajn dio barskih stolaca od čelika i drva s njezinim printom slike, zatim drveni komadi od oraha i breze koji su također oplemenjeni njezinim printom te određeni materijali za interijere kao što su zavjese za tuš-kabine, jastuci, tepisi, deke i prostirke za jogu, koji isto tako imaju njezin print. Radila je Danijela i stolce, sofe i komode.

Umjetnica Danijela prvo snimi fotografiju pa u studiju digitalno slika po njoj. Nakon toga printa na platno i onda po njemu crta ili piše. Ta je tehnika, kaže, 100 posto njezin izum

CIJENE

- Print na materijalima gdje se kreira svaki komad i postaje unikat kao sama slika. Svaki komad namještaja je malo umjetničko djelo. To je poanta brenda, svakome dati mogućnost da si priušti dio “arta” u svom domu, bilo na zidu, tepihu ili komodi - tumači Danijela.

Što sve radi ova svestrana kreativka, možete vidjeti na njezinoj službenoj stranici www.daniropi.com ili, pak, na njezinu Instagramu: Dani Ropi. Njezine slike imaju cijenu od 150 dolara (za postere) pa do 10.000 dolara za velika platna. Stolci su od 150 do 200 dolara, komode oko 700 dolara, jastuci 45 dolara, tepisi 90 dolara itd…

- Glavna je želja da svatko može svoj životni prostor upotpuniti dijelom luksuza i umjetnosti za pristupačnu cijenu - poručuje Danijela.

Foto: www.daniropi.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:49