USKRSNE DEKORACIJE

URADI SAM #ostajemdoma: Predivne uskrsne pisanice Patricije Baradić

 

Dvadesetogodišnja Patricia Baradić dolazi iz Zadra gdje studira Kulturu i turizam. Slobodno vrijeme krati kreativnošću za koju kaže da joj je urođena.

- Ljubav prema dekoracijama, izradi projekata i fotografiji me potaknula da u svibnju prošle godine otvorim svoj Instagram profil @mojsretnikutak. Moram priznati da u početku nisam imala jasnu viziju niti cilj kada je sadržaj profila bio u pitanju, ali sam znala da će to biti profil sa stvarčicama koje meni donose sreću. Većina fotografija tamo nastaje u mojoj sobici koju sam uredila 'po svom guštu' i svakodnevno nešto mijenjam i premještam kako bih se baš tu osjećala najugodnije.

Krajem prošle godine krenula sam sve češće postavljati projekte koje izrađujem, a uvela sam i rubriku na profilu #DIYtjedan gdje svakog dana tijekom čitavog tjedna predstavim po jedan projekt sa svim detaljnim uputama, materijalom i koracima. Takve fotke su se očito svidjele mojim pratiteljima jer ih zasad u nešto manje od godinu dana ima preko šest i pol tisuća. Jako mi je drago vidjeti da se tolikom broju ljudi sviđa što radim, a ono što me posebno veseli su fotografije radova koje mi šalju pratitelji inspirirani mojim radovima. To su trenuci kad shvatim da sav trud i vrijeme uložen u ovo što radim ima veliku svrhu. Često sam uz studentske obveze ograničena s vremenom pa tjedan u kojem predstavljam projekte bude pun stresa, ali reakcije pratitelja su te koje sve nadoknade - ponosno govori Patricia i dodaje kako smatra da se njezin Instagram profil svidio ljudima jer sve što radi, odrađuje koloritno u svega par boja.

- Živim kroz te boje u privatnom životu pa mi je sasvim logično da je na mom profilu prisutno odsustvo šarenila. Za mene su to sretne boje. Ovo je vrijeme kad je kreativa najljepši bijeg od problema koji su nas snašli i vjerujem da nitko neće požaliti ako od materijala koji ima doma odluči napraviti neko svojih ruku djelo - objašnjava.

Za ovaj neobičan Uskrs, sukladno situaciji, Patricia je izradila estetski lijepe, ali jednostavne i zapravo svakom novčaniku pristupačne pisanice. Inspiracija joj je bio popularni Pinterest.

- Za izradu uskrsnih dekora koristila sam uglavnom sve što imam doma, iako sam svjesna da se ne bave svi ovakvim hobijima i nemaju baš sav potreban materijal za svaki projekt. Moj troškovnik za svaki od projekata koje sam izradila je između 10 i 50 kuna, s tim da su to stvari kao što su stare jastučnice, okviri za slike, papir, škare, flomaster, vruće ljepilo, pisanice i sl. pa samim time ispadaju iz utrošenog materijala. Vremenski će vam za ovakvo što trebati pola sata do sat, ali s obzirom na to da ja na svom profilu fotografiram svaki korak i sam proces izrade, to se produlji i na tri sata dnevno - govori.

Ovoga Uskrsa Patricia je napravila predivne pisanice, a kako i vi možete napraviti iste ili slične donosimo u nastavku.

Potreban materijal:

- ispuhana jaja
- karton za jaja
- umjetna slama
- rafija (ili juta)
- bijeli papir
- perje, plastične pisanice i dodaci po želji
- grančica masline (ili nekog cvijeća)
- škare
- ljepilo
- jutena traka
- zlatna folija
- crni flomaster

Korak 1: Izrežite komad rafije te na bijelom papiru napišite tekst po želji. Zalijepite pomoću ljepila za karton kako biste prekrili tekst s ambalaže.

Korak 2: Karton za jaja obložite slamom te krenite slagati pisanice.

Korak 3: Za mramorne pisanice koristite ljepilo za papir kojim ćete napraviti trag po ljusci te potom zlatnom folijom prekrijte tragove ljepila i uklonite višak folije.

Korak 4: Za pisanice s maslinama izrežite grančicu masline te je pomoću ljepila zalijepite na pisanicu i pričvrstite jutenom trakom.

Korak 5: Za "vaza pisanicu" uklonite gornji višak ljuske kako biste dobili oblik vaze i u vazu ubacite grančicu masline ili bilja po želji.

Korak 6: Na kraju dodajte plastične pisanice, perje i ukrase po svom ukusu.

Šaljite nam svoje DIY projekte na mail d&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. #ostajemdoma

Foto: Petricia Baradić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:50