DAŠAK PRIRODE U VAŠEM DOMU

URADI SAM: Savjeti za postavljanje zidne dekoracije s biljkama

Biljke u zatvorenom prostoru u vaš dom mogu unijeti dašak života i svježine, ali što ako nemate dovoljno slobodnog prostora za nihovo držanje? U tom slučaju, idealno rješenje moglo bi biti u postavljanju zidne dekoracije

Kako vam zvuči ideja da zidove, umjesto slikama, fotografijama ili tapetama, ukrasite živim biljkama? Da, i to je moguće.

Jedan od najomiljenijih trendova uređenja stambenog prostora sigurno su vertikalni 'vrtovi' ili takozvani živi zidovi. Oni su već neko vrijeme apsolutni hit na društvenim mrežama, a nije ni čudno jer su uistinu posebni, a svakoj prostoriji daju određenu posebnost.

To su unutrašnji zidovi, potpuno prekriveni dekorativnim biljkama koje nije teško uzgajati i održavati, a mogu u potpunosti transformirati vaš životni prostor. Zanima vas kako? Donosimo vam inspiracije i nekoliko savjeta koji će vam u tome pomoći.

Pažljivo birajte biljke

Naime, nije isto odaberete li kao zidnu dekoraciju osjetljivo cvijeće ili biljke koje nisu zahtjevne. Važno je da pažljivo razmislite koje vam biljke trebaju, odnosno koje će vrste uspijevati u vašem životnom prostoru.

Za dnevni boravak ili kuhinju radije birajte biljke kojima je potrebno više svjetla tijekom dana, a za kupaonicu ili spavaću sobu slobodno odaberete one biljke kojima svjetlost nije toliko važna.

Vodite računa o razmaku između pojedinih biljaka

Neke dekorativne biljke za pravilan rast i razvoj trebaju više, a druge nešto manje prostora. Nemojte 'prenatrpati' zid sobnim biljkama, radije budite umjereni u njezinom dekoriranju. Razmak između biljaka postavljenih horizontalno u pravilu bi trebao biti 50-ak milimetara.

Pokažite svu svoju kreativnost

Nemojte da najnoviji trendovi u postavljanju zidne dekoracije utječu na vas - iskažite svu svoju kreativnost i ukus koji imate. Biljke ionako birate za svoj dom, vi ćete ih svaki dan gledati i prolaziti pored njih.

Nemojte zaboraviti na redovito presađivanje

Da, biljke su žive i kao takve ih morate i tretirati. Naime, redovito zalijevanje, održavanja i presađivanje nešto je bez čega ne možete imati uspješnu zidnu dekoraciju. Već se pri samoj kupnji biljaka informirajte o tome koliko ih često morate zalijevati, održavati, orezivati i presađivati.

Gdje ih postaviti?

Zidne biljke možete postaviti na zidove koristeći zanimljive i različite elemente kao što su prazni okviri za fotografije, poklopci od posuda, zidne rešetke, drvene palete ili pak najobičnije police. Izbor je isključivo vaš, ali važno je voditi računa da se sve zajedno uklopi baš onako kako treba i kako ste sami zamislili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:06