savjeti dizajnera

Uređenje dnevnog boravka: Jedna stvar koju biste uvijek trebali raditi i jedna koju treba izbjeći

 Unsplash
Dnevni boravci često su mjesto gdje ugostite goste, pa je presudno da budu udobni, funkcionalni i estetski ugodni

Ako su kuhinje srce doma, onda su dnevni boravci duša prostora. Ne samo da su mjesto gdje se opuštate na kraju dana (ili barem pokušavate to učiniti), dnevni boravci često su mjesto gdje ugostite goste, pa je presudno da budu udobni, funkcionalni i estetski ugodni.

image
Unsplash


Bilo da želite malu, ali značajnu promjenu interijera ili razmišljate o totalnom preuređivanju dnevnog boravka, postoji jedna važna stvar za koju dizajneri interijera kažu da biste ju uvijek trebali raditi prilikom opremanja dnevnog boravka: Umjesto ulaganja pretjeranog napora za uređenje zidova ili odabira odgovarajućeg namještaja, svoju energiju trebate usmjeriti na to da odaberete odgovarajuću veličinu tepiha za svoj dnevni boravka. Svakako, može se činiti potpuno nebitno, ali to je jedan savjet koji dizajneri uvijek iznova spominju jer može bitno utjecati na sobu.

Dizajnerica interijera sa sjedištem u New Yorku Tina Ramchandani kaže za Apartment Therapy da je pravilna veličina tepiha za dnevni boravak ključna jer se oni obično koriste za uzemljenje prostora. - Kad se proporcije isključe, soba biva neugodna, čak i s prekrasnim komadima, objašnjava ona. - Smatram da mnogi domovi u koje ulazim izgledaju izvan fokusa, a klijenti ne shvaćaju da je to zbog tepiha.

image
Unsplash


Ali praktično govoreći, kako se odlučiti za odabir tepiha prave veličine? Dizajnerica interijera Beth Diana Smith kaže da je mjerenje prostorije izvrsno mjesto za početak. - Moje je osnovno pravilo izmjeriti sobu prije nego što krenete u kupovinu, a zatim svakako odaberite veličinu tepiha koja omogućava barem prednje noge namještaja da sjede na njemu, objašnjava ona. - Ako je tepih premalen, prostor može izgledati manji ili skučeniji nego što zapravo jest.

Za preciznija mjerenja tepiha, dizajnerica interijera Becky Shea preporučuje mjerenje ruba od 30 do 45 centimetara oko cijelog perimetra prostorije, od zida do mjesta na kojem bi tepih trebao biti. - Ako se to čini prevelikim, radite unatrag tako što ćete postaviti svoj namještaj i zatim izmjeriti 30 do 50 centimetara izvan namještaja, objašnjava ona. - Počnite sa stražnje strane vašeg kauča i povucite traku 30 do 50 centimetara izvan te točke.

image
Unsplash


Ako ste rastrgani između dvije veličine tepiha, Ramchandani kaže da je najsigurnije ići s većim. - Uvijek možete kupiti tepih veće veličine i profesionalno ga izrezati i uvezati, objašnjava ona. Jednom kada za svoju dnevnu sobu imate odgovarajuću površinu tepiha, dizajneri interijera kažu da postoji jedna stvar koju nikada ne biste trebali raditi prilikom uređenja ostatka prostora. - Ne pokušavajte smjestiti previše namještaja u jedan prostor, upozorava Ramchandani. - Uvijek ostavite sigurnu udaljenost između predmeta namještaja kako bi imali prostora za disanje. Volim ostaviti 12 do 15 centimetara između stolića i kauča kako bi i dalje bio funkcionalan za upotrebu, ali omogućava ljudima da prođu bez potrebe da vas preskaču.

image
Unsplash

Slično tome, Smith kaže da bez obzira na to koliko vam se sviđa ideja da u svom dnevnom boravku imate i kauč na razvlačenje i kutnu ležaljku, uključivanje previše velikih dijelova namještaja u uski prostor može stvoriti nepotrebnu vizualnu gužvu, kao i nesolidni prostorni tok. - Pogotovo u malom prostoru, umjesto da se odlučite za preveliku sofu, razmislite o odabiru kompaktnije zajedno sa stolcem, savjetuje ona. - Na ovaj ćete način i dalje imati dovoljno sjedala - bez osjećaja prenatrpanosti.

image
Unsplash


U konačnici bez obzira je li riječ o premalom tepihu ili prevelikom kauču, dizajneri interijera kažu da nerazmjerni elementi dekora mogu nanijeti vizualni pustoš u dnevnom boravku, a prostor učiniti manje funkcionalnim i ugodnim. Najbolje je da prilikom uređenja dnevnog boravka prvo izmjerite prostor, odaberete tepih koji se nalazi najmanje metar od zida, a zatim složite nekoliko komada namještaja tako da budu međusobno udaljeni oko 12 centimetara, s barem prednjim nogama naslonjenima na sag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 17:12