SAVJETI PROFIĆA

Uređenje doma sivom bojom

 Instagram @thabo_k.tlake

U posljednjih nekoliko godina došlo je do velikih promjena u svijetu dizajna kada je riječ o neutralnoj paleti boja. Nijanse nježne smeđe i krem boje pale su pomalo u drugi plan pred novom omiljenom neutralnom bojom: sivom!

Smirujuća kada ima plave podtonove, topla kada su oni crvenkasti i suptilna kada ima krem bazu, siva je doista raznovrsna boja koja funkcionira odlično i u tradicionalnim prostorima, ali i sasvim modernim interijerima. Može vam poslužiti kao dobra pozadina za eklektično uređeni dom, ali i za minimalističko uređenje. S obzirom na to da se danas može pronaći velik izbor različitih nijansi sive, nije uvijek kako pronaći onu pravu kako bi naš dom zablistao. Saznajte u nastavku praktične savjete što činiti, a što izbjeći kada je riječ o uređenju prostora ovom atraktivnom bojom!

RAZMOTRITE DOBRO TON VAŠE BOJE

Nisu sve sive iste jer, kao i kod većine drugih boja, postoje toplije i hladnije nijanse. Kada je riječ o uređenju doma pri odabiru svoje palete boja preporučuje se držati se jedne od tih dviju opcija. Primjerice, ako ste odlučili obojiti zidove u sivu s hladnim plavičastim podtonom, okvire prozora i vrata prostorije, strop i druge arhitektonske detalje obojite u hladnu bijelu jer bi njene toplije nijanse stvorile sumorni dojam u interijeru. Također imajte na umu da postoje plave sive, smeđe sive, hladne sive i tople sive. Kriva temperatura vaše boje može u potpunosti promijeniti izgled vašeg doma.

POIGRAJTE SE SA SVJETLOM

Kada odlučite obojiti sobu u sivo ili ju urediti namještajem te lijepe boje, razmotrite izvore svjetlosti u prostoriji. Sunčana soba izgledat će najbolje uređena snažnim i toplim sivim nijansama, dok će prostorija okrenuta prema sjeveru koja dobiva plavo dnevno svjetlo izgledati najbolje uređena suptilnim hladnim sivima.

NEMOJTE BIRATI NIJANSE S RUŽIČASTOM BAZOM

Prilikom odabira sive, ključno je da odaberete boju koja nema ružičaste ili ljubičaste podtonove. Iznenadili biste se koliki učinak imaju ti suptilni podtonovi na izgled cijelog prostora jer se ne slažu dobro s ostalim neutralnim nijansama. Najbolji smjer kojim možete krenuti jest da odaberete boje kojima možete stvoriti klasičnu i smirujuću paletu kojom ćete dalje graditi dizajn svog prostora.

NEMOJTE IZBJEGAVATI JARKE BOJE I IZRAŽAJNE TEKSTURE

Siva predstavlja neutralnu podlogu na kojoj zasićene i intenzivne boje izgledaju jednostavno čarobno. Nemojte se bojati miješati boje dragog kamenja sa sivom, a uz nju će i pojedine teksture poput sirovog drva posebno doći do izražaja.

Izvor: AD

Naslovna fotografija: Instagram @thabo_k.tlake

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 16:17