POGLEDAJTE VIDEO

Uredni travnjak skriva zanimljivu tajnu: Ovo je najluksuznija garaža u samom centru Zagreba!

 VANESA PANDZIC/CROPIX
U velikim američkim gradovima dobro su upoznati s ovakvim auto liftovima, ali u Hrvatskoj se to vidi jako rijetko

Što je luksuz danas kod stanovanja u centru Zagreba? Imati vlastito garažno mjesto, jer ih nema mnogo, a kada se nađu na tržištu nekretnina vrlo su skupa. Nova zgrada u Medulićevoj 12 čiji je investitor tvrtka Gwt, osim same, od strane investitora najavljene, kvalitetne novogradnje u centru grada, sadrži i jednu posebnu pokretnu rampu u dvorištu, odnosno lift za spuštanje automobila u garažu, kojim je riješen problem parkiranja.

image
VANESA PANDZIC/CROPIX
image

U dvorišu u Medulićevoj ulici u Zagrebu

VANESA PANDZIC/CROPIX

To je zapravo prilično cool rješenje za parkiranje u malim prostorima - sustavom parkiranja auto liftom. Zgrada novogradnja u Medulićevoj, kako smo se uvjerili prilikom obilaska, u svome dvorištu, ima veliki lift sa zelenim krovom. Njome se automobili iz dvorišta spuštaju u veliku garažu u podrumu zgrade.

Garaža ima i kućne punionice električnih automobila. Ovakvi primjeri auto liftova česti su u mnogim gradovima u zapadnoj Europi, te se slična rješenja u središtu gradova dograđuju kod starih zgrada za manji broj vozila s nekoliko parkirališnih mjesta u podzemlju. Time se oslobađa broj automobila parkiranih na ulicama središta grada i zadržava stanovnike u središtu, ali to nisu jeftina rješenja. Ovakvih je rješenja u centru Zagreba malo.

image

Nadzor kamera u liftu

VANESA PANDZIC/CROPIX

U velikim američkim gradovima dobro su upoznati s ovakvim auto liftovima koji omogućuju parkirna mjesta na mjestima gdje ih bez takve varijante ne bi bilo. Ovaj trend, kako se može naći u nekim člancima na web portalima, prisutan je sve više i u Njemačkoj, u središtima gradova, budući da je i u nekima od njih parkirnih mjesta malo.

image

Lift vodi do prostrane garaže

VANESA PANDZIC/CROPIX

Praktični sustav funkcionira na način koji je usporediv s putničkim dizalom, automobil se može premjestiti u kabinu, koja se zatim može podići ili spustiti gore ili dolje, u ovim slučaju sve uz nadzor kamera. U primjeru u Medulićevoj ulici je ulaz u prostranu garažu ovim načinom omogućen bez velikog ulaza ispred zgrade ili u dvorištu. Naravno, za ovakav sustav podizanja automobila potrebna je infrastruktura, što je povezano i s višim troškovima.

image

U dvorištu u Medulićevoj ulici nalazi se zanimljiva lift garaža, kakvih je malo u Zagrebu.

VANESA PANDZIC/CROPIX

Većina ovakvih sustava je dizajnirana za kapacitet podizanja od oko 2000 kilograma, tako da se mnogi automobili mogu lako spustiti i parkirati.

Auto liftovi u nekim verzijama doslovno znaju biti dizalice za automobile koji podižu auto iznad mjesta na razini zemlje, bez spuštanja, pa se tako dobije dva parkirna mjesta. Česti su u nekim gradovima i slični sustavi kao kompletna parkirna garaža: tada, s liftom na više katova, automobili se mogu rasporediti kao u regalu. Na ovaj način u nekim središtima gradova rješavaju parkiranje i na uličnim parkiralištima ispred zgrada. No i dalje to su prilično skupa rješenja, naročito za naše uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:37