Uskrs akademske slikarice Tatjane Politeo

Drvena jaja, akrilne boje, konac i perje za originalne blagdane

Akademska slikarica Tatjana Politeo Uskrs voli zbog proljeća, sunčanih dana, šarenih boja, divnog povrća na tržnicama, mirisa ukusne hrane i obojanih jaja. Naravno, i sam čin farbanja jaja tj. ukrašavanja, kaže, super je tradicija koja joj daje mogućnost da bude kreativna i pusti mašti na volju.

Kreativno prije svega

Koliko si je dala oduška i pustila mašti na volju, odlučili smo saznati iz prve ruke posjetivši je u njezinu stanu u Zagrebu, gdje smo je zatekli baš u trenutku kada su pripreme za Uskrs bile u punom jeku. – Uskrsu pristupam zabavno, ali ozbiljno. Dugo razmišljam što i kako točno napraviti, a zatim krećem u realizaciju. Ove godine odlučila sam napraviti dvije vrste uskrsnih jaja. Kupila sam drvena jaja na tržnici (Dolcu), a birala sam namjerno od najmanjih preko srednjh pa sve do velikih kako bih dobila neku dinamiku. Dva velika drvena jaja, kao i srednja, oslikala sam akrilnim bojama. Za njih sam najviše koristila zelenu boju, uz malo narančaste i žute… Uz akril koristila sam i zeleni konac, malo kolaža i tkaninu cvjetnog uzorka. Tu sam pokušala dočarati zeleni, proljetni, veseli Uskrs.

Stara pisma s Hrelića

Ostala drvena jaja rađena su sa starim pismima koje sam kupila na Hreliću (neka su kaširana, a neka samo zamotana u njih) te sam koristila crveni konac, sprej i perje. Tu sam, pak, pokušala dobiti jednu romantičnu notu Uskrsa. Jedno jaje napravila sam pomalo avangardno te sam ga zamotala u komad materijala crnog čupavca – nabraja Tatjana koja je izradila i lijepu uskrsnu skulpturu od komada drva (cjepanica-bukva), mini drvenih jaja, koje je posprejala u crno, bijelog perja i čvrstog konca. Jaja je zalijepila drvofiksom za cjepanicu, kao i perje i konac.

Svježe ubrana trava

– Pripreme za Uskrs u mojem domu kreću od kupnje cvijeća za vaze, preferiram tulipane, zatim ukrašavam stan detaljima koji su vezani za Uskrs, raznim jajima koje sam sama ukrasila i napravila, ponekim keramičkim zecom, drvenim skulpturama itd. Naravno, nakon toga kreće nabava namirnica za uskrsni doručak i ručak. Volim također nabaviti i zgodne salvete, po mogućnosti u zelenim nijansama koje me podsjećaju na proljeće. Uz to nađe se i poneka mirisna svijeća. Za jaja volim nabaviti pletenu košaru i staviti friško ubranu travu te napraviti od toga aranžman – otkriva slikarica koja nas je potaknula da i sami probamo izraditi nešto drugačije za ove blagdane. Nadamo se da će vas pomalno avangardni Uskrs kako ga je zamislila maštovita Tatjana Politeo inspirirati da i vi sami izradite originalne uskrsne dekoracije koje će cijela obitelj zasigurno dugo pamtiti.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:14