NOVI FEMINIZAM

Usne koje slave žensku energiju i strast

 INSTAGRAM
Radove američke keramičarke Tatiane Cordone kupuju zvijezde poput pjevačice Hayley Williams, glumice Emme Roberts i modela Heidi Klum, a redovito surađuje s poznatim brendovima kao što su Adidas i Fenty Beauty

Slika crvenih usana asocira na mnoge stvari - samopouzdanje, senzualnost, slobodu govora, razigranost, ljubav ili poljubac. Američka keramičarka i umjetnica Tatiana Cardona, vlasnica brenda Female Alchemy, izrađuje uporabne predmete - lonce za cvijeće, vaze, šalice i zdjele s motivom usana, a cilj joj je slaviti ženstvenost i feminizam. Naime, motiv usana inspiriran je feminističkim pokretom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je crveni ruž bio simbol protesta.

- Moj je rad započeo kao oda umjetnicama koje su utrle put za nas ostale. S vremenom se razvio u utjelovljenje zabavnog i kreativnog ženskog duha. Usne prenose naše riječi u svijet i pomažu nam artikulirati poruke koje želimo poslati. Moji radovi nose poruku o snazi ženske energije, a ja želim da tu energiju možete kroz umjetničke predmete unijeti u svoj dom. Vaša šalica za kavu može biti jednako zabavna, umjetnička i vesela kao i prekrasna slika koja visi na zidu - poručuje Tatiana.

Da je u tome uspjela, pokazuju brojke: ima više od 500.000 pratitelja na TikToku i više od 210.000 na Instagramu. Njezine radove kupuju zvijezde poput pjevačice Hayley Williams, glumice Emme Roberts i modela Heidi Klum, a Cardona redovito surađuje s poznatim brendovima kao što su Adidas i Fenty Beauty.

Sve je počelo kada je na fakultetu krenula istraživati ženske teme, a 2018. je za diplomski rad odabrala izraditi seriju vaza s prikazom usana poznatih umjetnica. Bila je frustrirana nedostatkom žena predstavljenih u knjigama o povijesti umjetnosti i odlučila je odati im počast kroz vlastitu umjetnost. Čim je objavila fotografije radova na svom Instagram profilu, počela je primati narudžbe i tako je nastao brend Female Alchemy.

- Oduvijek sam sanjala da budem umjetnica, no taj san nitko nije poticao osim mog oca koji je također bio umjetnik, ali nikada nije napravio karijeru. Nažalost, preminuo je kad sam imala samo devet godina i te podrške više nije bilo u mom životu - otkriva Tatiana.

Unatoč teškoj situaciji, jer rođena je u obitelji siromašnih kolumbijskih imigranata, bila je odlučna da nikada ne odustane od svojih snova.

- Gledajući svoju obitelj kako se bori za uspjeh u zemlji čiji jezik na početku uopće nisu znali, uvjerila sam se da ne postoji apsolutno ništa što ne možete postići ako ste spremni dati sve od sebe. Učite iz poteškoća na koje naiđete i pretvorite ih u vještine koje će vam pomoći da se istaknete i ostvarite svoje snove. Ne gledajte na njih kao na štake koje vas koče da radite ono što doista želite - poručuje Tatiana Cardona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:14