ANA-MARIJA PERCAIĆ

Uz glumu, najveća strast joj je osmišljavanje i izrada namještaja te uređenje interijera

 Ivan Posavec
Nakon uređenja stana u kojem živi s dečkom Hrvojem, uredila je i jedan frizerski salon, vikednicu i još nekoliko manjih poslovnih prostora

Glumica Ana-Marija Percaić sama je uredila stan u kojem živi s dečkom Hrvojem: od poda do kuhinje koju je osmislila i nacrtala, a sama je izradila manje dijelove, poput police za začine i držača daske za rezanje. Radila je i jednostavnije komade namještaja, recimo, stol i klupu koji su smješteni u dnevnom boravku. Osim što je osmislila i izradila neke komade namještaja, renovirala je stari namještaj koji je njezin dečko sačuvao, tako da je zapravo ona dizajnerica interijera u kojem oni žive, a uz to je i zasukala rukave pa je svojim rukama puno toga napravila ili dotjerala.
- Što se tiče starog namještaja, bilo je jako puno drvenih elemenata koje je trebalo osvježiti, izbrusiti, pokrpati rupe, učvrstiti i prelakirati. Na taj način uredili smo staru škrinju, stavili novu kopču za zatvaranje i dobili krasan komad namještaja na kojem stoji televizor. S obzirom na to da je cijeli stan u nekom eclectic industrial stilu, takva je trebala biti i rasvjeta, kupila sam deblji gumirani kabel i velika grla za žarulje boje mjeda kako bi sve izgledalo malo robusnije te na to stavila dekor žarulje sa žarnom niti koje su ukras same po sebi i dobila sam savršena industrial rasvjetna tijela koja su se odlično uklopila u prostor - pojašnjava Ana-Marija.

image
Ivan Posavec


Prisjetila se jednog zabavnog trenutka koji se zbio tijekom uređenja.
- Uslijedilo je uređenje terase na kojoj je bila betonska deka i kako bismo osigurali da bude dobro izolirana od prodora vode, s prijateljem smo postavili ljepenku. Sjećam se da sam trčala s nekog modnog snimanja s jakom šminkom i prenatapiranom kosom u dućan i u trenutku kad sam zamolila prodavača tri role v4 ljepenke, čovjek se okrenuo oko sebe, pogledao me kroz smijeh i rekao: ‘Ovo je neka skrivena kamera, jel’ da?”, priča kroz smijeh i dodaje kako joj se često dogodi da ljudi zapravo ne mogu spojiti ženu, pa još i glumicu s interesom i znanjem oko građevine, alata i strojeva.
Kada vidi da će doći do toga, unaprijed kaže: “Ja sam kći građevinara i odrasla sam u radioni”. Nakon toga je sve ipak malo lakše.
Uz glumu, koja je njezina velika ljubav i posao, uređenje interijera sve joj je veća strast. Dosad je, osim stana u kojem živi, uredila i vikendicu u Murteru, nekoliko poslovnih prostora prijatelja, kao i frizerski salon čija je vlasnica. Dizajn namještaja i uređenje interijera zapravo joj je posljednjih godina, uz glumu, najveća strast.
- Nedavno sam izradila i šank od starog orahova drva, crnog betona i epoxyja. Dasku je trebalo urediti, pohoblati i prešmirglati. Nakon toga morala sam napraviti kalup u koju se stavi daska s armaturom koja povezuje drvo i beton u koji sam prethodno stavila crni pigment nakon čega se izlije kalup. Beton se sušio oko tri tjedna te je nakon toga uslijedilo zaglađivanje drveta i betona. Šank sam na kraju premazala epoksidnim premazom. Noge za šank napravila sam iste kao i na stolu, od željeznih flahova - pojašnjava Ana-Marija i dodaje kako je nakon izrade stola i klupe slijedeći logičan korak bio je fotelja. Kako u prostoru uvijek voli vidjeti neku neku promjenu, odlučila je napraviti fotelju sa željeznim postoljem te jastukom od silikonskog punjenja, raznim varijantama gurtni i presvlaka za jastuk. Time je, kaže, dobila personalizirani, unikatni i promjenjivi komad namještaja.

image
Ivan Posavec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 23:44