FOTO-GALERIJA

Uz projekciju filma Renzo Piano: arhitekt svjetlosti najavljeno drugo izdanje DA2 Film Festivala

DA2 Film Festival Urania
 SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ
Zvončica Vučković, Borna Kotromanić, Tihana Harapin Zalepugin i Loredana Bahorić okupile su se na druženju uoči početka festivala

Ususret drugom izdanju Međunarodnog filmskog festivala posvećenog dizajnu, umjetnosti i arhitekturi, DA2 – Zagreb Design, Art § Architecture Film Festival, u srijedu je u dvorani Urania - prostoru kreacije održano druženje uz projekciju prošlogodišnjeg pobjednika, filma Renzo Piano: arhitekt svjetlosti španjolskog redatelja Carlosa Saure. Druženje je okupilo kreativce i profesionalce te niz osoba iz javnog života: manekenku Zvončicu Vučković, glumice Ernu Rudnički i Anamariju Žužul, arhitekta Sašu Begovića, modnu agenticu Tihanu Harapin Zalepugin, modnu dizajnericu Loredanu Bahorić, poduzetnicu Bornu Kotromanić, dizajnerice Lanu Puljić i Sonju Lamut, novinara i dokumentarista Roberta Tomića Zubera, industrijsku dizajnericu Silviju Jonjić, filmskog kritičara Hrvoja Pukšeca i druge.

image
DA2 Film Festival Urania

Drugi DA2 Film Festival održat će se online od 20. do 27. listopada 2020. Festival u utorak, 20. listopada otvara projekcija filma Povratak kući: Marina Abramović i njezina djeca, a svi naslovi iz programa bit će biti dostupni od 21. do 27. listopada na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Ulaznice je moguće nabaviti u pretprodaji od četvrtka, 15. listopada.

image
DA2 Film Festival Urania
SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ

U fokusu drugog izdanja DA2 Film Festivala inspirativne su filmske priče o planetarno slavnim autorima poput Gian Lorenza Berninija (Bernini o Berniniju, r. Andrés Arce Maldonado), Al-vara Aalta (Aalto, r. Viirpi Suutari), Marine Abramović (Povratak kući: Marina Abramović i njezina djeca, r. Boris Miljković) i Bjarkea Ingelsa (Kako izgraditi planinu, Rikke Selin Fokdal i Kaspar Astrup Schröder), ali i o nekima za koje možda dosad nismo čuli, poput osebujnog španjolskog street art umjetnika i kipara Okude San Miguela (Ekvilibrij Okude San Miguela, r. Batista Miguel), ratnog fotografa Jana Grarupa (Ratni fotograf, Boris Bertram) i Benedette Barzini (Nestanak moje majke, r. Beniamino Barrese), danas žestoke kritičarke modne indus-trije koja je 1960-ih krasila naslovnicu Voguea ili pak niza anonimnih ljudi koji daju odgovor na pitanje što je zapravo dom (Ljudska utočišta, r. Boris Bertram).

image
Loredana Bahorić i Zvončica Vučković
SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ

Osim filmova DA2 u suradnji s online platformom R+ donosi i seriju moderiranih razgovora s pod nazivom Šta DA?. Od 19. do 26. listopada svaku večer od 20 sati hrvatski kreativci i profesionalci predstavit će teme iz filmova s ciljem približavanja umjetnosti, arhitekture, dizajna, street arta i mode široj publici. Sve emisije moći će se pogledati i nakon emitiranja, na FB stranicama DA2 Film Festivala i na platformi R+.

image
Josip Tešija, Tihana Harapin Zalepugin
SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ

Raspored emisija Šta DA? na platformi R+: Povratak kući, Marina Abramović i njena djeca: redatelj Boris Miljković i novinar te dokumentarist Robert Tomić Zuber (ponedjeljak, 19/10.); Ljudska utočišta: arhitekt Marko Brajović (utorak, 20/10); Aalto: kustosica MUO Koraljka Vlajo, arhitekt te kritičar arhitekture i dizajna Maroje Mrduljaš (srijeda, 21/10); Nestanak moje majke: manekenka Zvončica Vučković i modni kritičar Nenad Korkut (četvrtak, 22/10); Kako izgraditi planinu: novinarka i blogerica (dblog) Boba Blašković i umjetnica Gaella Gottwald (petak, 23/10); Ekvilibrij Okude San Miguela: street art umjetnik Slaven Kosanović – Lunar i Gaella Gotwald (subota, 24/10); Bernini o Berniniju: profesorica povijesti umjetnosti (FFZG) Sanja Cvetnić i dizajnerica, umjetnica Sanja Bachrach Krištofić (nedjelja, 25/10); Ratni fotograf: fotografkinja Sandra Vitaljić i Robert Tomić Zuber (ponedjeljak, 26/10).

image
DA2 Film Festival Urania
SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ

Iako je bit filmskih festivala zajedničko gledanje filmova i druženje, prihvatili smo izazov da budemo prvi hrvatski filmski festival koji se u potpunosti održava online, sa željom da, s obzirom na okolonosti, pružimo gledateljima diljem Hrvatske mogućnost da u sigurnosti svoga doma uz male i velike ekrane uživaju u našem programu DA2 Film festivala. Virtualnog druženja se ipak nismo odrekli pa ćemo u emisiji Šta DA? na platformi R+ uoči i za vrijeme festivala slušati zanimljive razgovore domaćih kreativaca i stručnjaka o temama koje pokriva naš filmski program. S velikim veseljem predstavljamo osam hrvatskih premijera, filmskih priča o o slavnim kreativcima i njihovim djelima koji nas svojim idejama i djelima pokreću, inspiriraju i bude iz sivila svakodnevice, što nam je danas i te kako potrebno, izjavila je direktorica DA2 Film Festivala Tina Hajon.

DA2 Film Festival prvi je festival u regiji koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti. Dio je platforme Secret Arts Cinema, programa tematskih filmskih projekcija koje slave kreativnost u organizaciji udruge Pari Pikule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:54