"Prostoria 10"

Velika izložba dizajna poznatoga hrvatskog brenda u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu

 DAMJAN TADIĆ/CROPIX
Donosimo detalje izložbe poznatoga hrvatskog brenda koja se otvara 25. rujna, a trajat će do 8. listopada ove godine

Hrvatski dizajn-brend namještaja Prostoria obilježava desetogodišnjicu djelovanja izložbom "Prostoria 10" u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu. Bit će otvorena od 25. rujna do 8. listopada, a prikazuje Prostorijin dinamičan razvoj kao međunarodnog dizajn-brenda namještaja sa snažnom proizvođačkom kulturom. Sofe Revolve, Match, Cloud, Up-Lift, stolice Rhomb, Monk, Dobra, fotelje Polygon, Strain i dr. samo su neki komadi namještaja koji već deset godina žive u hrvatskim prostorijama, a iz Zagorja odlaze u sve dijelove svijeta.

image
DAMJAN TADIĆ/CROPIX

Instalacija "Prostoria Net" autora Numen/ ForUse postavljena je ispred paviljona

image
DAMJAN TADIĆ/CROPIX

Ulaz na izložbu "Prostoria 10" slobodan je za sve građane, koje se poziva i na interakciju s umjetničkom instalacijom "Prostoria Net" (autor: Numen/ForUse). Ona je postavljena na travnjaku ispred Paviljona poput velikog urbanog namještaja za druženje građana, izrađena je u pogonu za obradu metala Prostorije, a simbolizira inovativni duh ovog brenda.

image
DAMJAN TADIĆ/CROPIX/
image
DAMJAN TADIĆ/CROPIX

Prvi put će se predstaviti i fotografski projekt Revisiting Architecture (art direkcija: Biro arhitekti) kojim se povezuju vrijednosti modernističke arhitekture Zagreba s jezikom dizajna produkata iz Prostorije, a riječ je o naslijeđu koje je temelj i inspiracija njezinom jeziku dizajna proizvoda. Ovaj slikovni esej snimljen je u Poglavarstvu grada Zagreba, KD-u Vatroslava Lisinskog, Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, Kockici i Rumunjskom paviljonu na Zagrebačkom velesajmu. Prostorijino usmjerenje na inovaciju, ulaganje u znanje i tehnologiju razvilo je suvremeni hrvatski industrijski dizajn, koji nije postojao do prije deset godina. Postav izložbe dizajnirao je studio Grupa koji od početka surađuje s Prostorijom.

image
Prostoria

"Lokalne vrijednosti objedinjene su u holistički jezik koji predstavlja snagu lokalnog stvaralaštva"

Na izložbi će se predstaviti kompleksan proces razvoja proizvoda zasnovan na pomicanju granica materijala i forme te prinicipima održivosti. Skulpture Esencija (autor: studio Boir) tematiziraju prirodne materijale i majstorske vještine u Prostoriji, dok su instalacije "Umjetnost u tvornici" kiparice Anđele Vilić nastale od ostataka materijala iz proizvodnje koji se definiraju kao "otpad", a ona im kroz svoj umjetnički koncept ugrađuje novo značenje. Štof by Prostoria predstavlja se kolekcijom dizajnerskih torbi koje će se moći i kupiti u muzejskom dućanu na izložbi, a izrađene su od ostataka tkanina iz proizvodnje.

image
Marko Mihaljević

Fotografski projekt "Revisiting Architecture" kojim se povezuju vrijednosti modernističke arhitekture Zagreba s jezikom dizajna produkata iz Prostorije

- Naša je želja bila svijetu predstaviti arhitektonske dragulje Zagreba koji su pomalo zaboravljeni. Sve ove lokalne vrijednosti objedinili smo u jedinstveni holistički jezik koji će predstaviti snagu lokalnog stvaralaštva hrvatskim građanima, ali i međunarodnoj javnosti. Svaki dizajn novog proizvoda potaknuo nas je na inovacije u proizvodnoj metodologiji i ulaganje u novu tehnologiju - rekao je Tomislav Knezović, vlasnik Prostorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:56