SVIJET MAŠTE

Veseli i razigrani dječji vrtić koji potiče maštu, kreativnost i razvoj mališana

 Filip Šlapal
Prostor je podijeljen na nekoliko dijelova. Ulaz bi trebao nalikovati ulazu u misteriozni hram ili svemirski brod

Arhitektonski studio Architektura dobio je zadatak od grada projektirati novi dječji vrtić sa sportskim usmjerenjem i zgradu sportske dvorane. Dječji vrtić planiran je kao dio novog razvoja područja Říčany-Větrník. Projekt obuhvaća tri objekta koji su međusobno povezani – vrtić, dvoranu i vrt. Uskoro će se graditi sportska dvorana, a vrtić i dio vrta su izgrađeni, prenosi Amazing Architecture.

image
Filip Šlapal
image
Filip Šlapal

- Prvo smo razmišljali o djetetu kao fenomenu – što čini djetinjstvo? Ne samo obitelj, doživljaji na igralištu, to su i objekti koje posjećuju, institucije koje ih uklapaju u sustav. A koje tjelesne sposobnosti dijete ima? Što se gubi starenjem? Tema odgoja kao državne discipline za nas osobno važan je fenomen. U našem civiliziranom svijetu govorimo o ekonomskom rastu, ali nedovoljno o svim detaljima obrazovanja, o misteriju djetinjstva – kažu iz ureda.

image
Filip Šlapal
image
Filip Šlapal

Međutim, grad Říčany pokazao je hrabrost i velikodušnost od samog početka. Održano je mnogo sastanaka s učiteljima, predstavnicima sportskih klubova i upravom grada Říčany prije nego što je prijedlog riješen. Pokazan je veliki interes za projekt. Bitna su bila sama djeca – njihova igra, pokret, vizija i razmjer. Dječja spontanost, neorganiziranost, nepredvidivost, čistoća, znatiželja, optimizam i neopterećenost gorčinom života.

Prostor je podijeljen na nekoliko dijelova. Prva je kocka u kojoj se nalaze uredi, ulazi... sve što je potrebno za praktično funkcioniranje. Na to se zatim spajaju pojedinačne učionice i povezuju se s vrtom. One su svjetovi slobodnog oblika s kojima se djeca mogu igrati.

image
Filip Šlapal
image
Filip Šlapal

U ulaznom atriju nalazi se paukova mreža, igralište dostupno iz svih učionica. Mrežu nose debla koja su dobila zahvalu za svoju službu. Atrij također služi kao prostor zajednice, za pjevanje, glumu, izložbe i kazalište.

Glavni ulaz je s ulice, s dvije učionice u prizemlju i dvije na katu. Ulaz bi trebao nalikovati ulazu u misteriozni hram ili svemirski brod. Upravljanje tehničkom infrastrukturom djelomično je vizualno, tako da djeca mogu vidi gdje struji voda, struja i zrak. Boje su vesele, a cilj im je osvijetliti i okolinu.

image
Filip Šlapal
image
Filip Šlapal

Iza vrtića je igralište, trenutno nedovršeno,zapravo djelomično dovršeno. I ovdje su arhitekti željeli stvoriti zeleni svijet mašte, kao iz dječje knjige.

- Htjeli smo izgraditi objekt za djecu koji nije institucija, on je razigran i omogućit će razvoj kreativnosti i svih lijepih posebnosti dječje duše. Predmet koji će stvarati podsvjesne slike za djecu koje bi se jednog dana mogle pojaviti u odrasloj dobi da razviju nešto drugačije... - zaključuju arhitekti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 19:47