PROFIL

Veseli planet Narteos: Upoznajte Ivanu i Vanju, koji uživaju u kreativnom stvaralaštvu

Ivana i Vanjua iz domaćeg brenda Narteos
Cilj im je da njihovi proizvodi podižu atmosferu u prostorijama u kojima se nalaze, kao i da podižu raspoloženje

Na njihovim šalicama, zdjelama, zidnim satovima ili, pak, vješalicama u obliku životinja prevladava igra boja i oblika koja potiče maštu, svaki put stvarajući u očima promatrača neku novu priču

Ivana i Vanja dolaze iz umjetničkih obitelji koje su u njima potaknule želju za kreativnim stvaralaštvom još od malih nogu. Ivana je naslijedila očev talent za slikanje, a na kraju je diplomirala primijenjenu umjetnost na Odjelu kiparstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Vanja je, pak, odmalena razvijao svoje kiparske sposobnosti uz roditelje koji se bave izradom umjetničke keramike. Nakon što je završio Graditeljsku školu, smjer dizajnera keramike, upisao je Pedagoški fakultet u Mariboru gdje je stekao zvanje profesora likovne umjetnosti.

image
Ivana i Vanjua iz domaćeg brenda Narteos

U međuvremenu, tijekom Ivanina studija, odnosno Vanjina profesorskog staža u čakovečkim osnovnim i srednjim školama, upoznali su se na Pagu gdje su sudjelovali u kiparskoj koloniji Artwood. Ubrzo nakon toga počeli su zajednički stvarati. Kako su živjeli u različitim gradovima, slali su si pisma i davali razne izazove jedan drugome, primjerice da naslikaju sliku ili modeliraju šalicu.

image
Narteos

U izradi koriste keramiku i drvo ili njihovu kombinaciju, a prilikom oslikavanja akrilne boje, i to širok spektar jarkih boja jer smatraju da je svijetu dosta sivila. Sav materijal nabavljaju u Hrvatskoj u specijaliziranim trgovinama

NAZIV

Shvatili su da im se stilovi dopunjuju te odlučili intenzivnije zajednički stvarati i osnovati udrugu za promicanje umjetničkog stvaralaštva preko koje će svoje rukotvorine promovirati na različitim umjetničkim manifestacijama. Dugo su tražili ime koje će ih predstavljati kao kreativni duo te su osmislili riječ koja savršeno opisuje ono što su osjećali: Narteos. Pritom se prvo slovo naziva, N, sastoji od početnih slova njihova imena, ART predstavlja umjetnost, a EOS planet. I tako se rodio planet Narteos, a oni ga opisuju kao planet kreativnosti, šarenila, ljubavi.

image
Narteos

Ovaj zaljubljeni i vrlo kreativni par danas živi u Čakovcu, gdje ima atelje u kojem osmišljava i ručno izrađuje unikatne funkcionalne i dekorativne predmete za dom, kao što su šalice, zdjelice, vaze, soljenke i paprenke, vješalice, svijećnjaci, zidni satovi... Na njima prevladava igra boja i oblika koja, ako se zagledate u određeni predmet, stvara svoju priču i svijet. Tako ljudi često na njihovim šalicama, prepričavaju sa smiješkom, vide ceste, slona, sunce, nebo, ljude... Nedavno su izradili i svoju prvu ambijentalnu lampu, napravljenu u potpunosti od drva sa kojom su zakoračili u novo polje stvaralaštva većih objekata za dom.

image
Narteos

Oboje eksperimentiraju različitim stilovima te naposljetku dobiju miks jednostavnosti, šarenila i funkcionalnosti

LAMPA

- Naši su proizvodi šareni, neobični i veseli te im je cilj obogatiti čovjekov životni prostor, a time i njegovu svakodnevicu - kažu Ivana i Vanja, koji svoj stil opisuju kao kombinaciju apstrakcije, minimalizma i modernizma. Vanja je ljubitelj minimalizma i poligonalnog modeliranja, a Ivana više voli organske oblike koji su isprepleteni s apstraktnim motivima. U kombinaciji zajedničkog stvaralaštva oboje eksperimentiraju različitim stilovima te naposljetku dobiju miks jednostavnosti, šarenila i funkcionalnosti.

image
Narteos

Cilj im je da njihovi proizvodi podižu atmosferu u prostorijama u kojima se nalaze, kao i da podižu raspoloženje

Proizvode zasad izrađuju od keramike i drva ili u njihovoj kombinaciji, a prilikom oslikavanja koriste akrilne boje, i to širok spektar jarkih boja jer smatraju da je svijetu dosta sivila. Za keramičke predmete, pak, koriste engobe i raznorazne glazure.

image
Narteos

- Rad keramikom dugotrajan je proces koji počinje modeliranjem, a nastavlja se sušenjem, dodatnim obrađivanjem finih detalja, oslikavanjem i glaziranjem. Svaki proizvod peče se dva do tri puta, a između svakog pečenja treba čekati jedan dan - opisuju.

image
Narteos

WEB SHOP

Cijene proizvoda su pristupačne, a kreću se od 50 kuna. Izrađuju i personalizirane poklone prema narudžbi te poklone za poslovne partnere velikih firmi. Želja im je također i opremati restorane i kafiće sa svojim proizvodima. Uskoro će biti aktivan i web shop na www.narteos.com, a možete ih kontaktirati putem Facebook stranice @Narteos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:43