Made in Croatia

Vječno čaroban u svojem pokretu: Nakit za dom Mobil NULA kreativnog studija The All

 Neja Markičević/CROPIX
Ručno izrađene kinetičke umjetničke skulpture za dom Jelene Malenice i Tee Momčilović iz studija The All

PROFIL

  • INFO: Viseći mobili NULA
  • AUTORICE: Jelena Malenica i Tea Momčilović
  • BREND: The All
  • SHOWROOM: Preradovićeva ulica 40, Zagreb; 098 9634 942
  • WEB: www.thealljewellery.com
  • IG @the_all_studio

Jelena Malenica i Tea Momčilović stoje iza kreativnog studija The All, a nama su pokazale svoje zanimljive, ručno izrađene kinetičke umjetničke skulpture za životni prostor. Upoznajte ove svestrane djevojke i njihov rad!

Kreativni studio The All postoji od 2013. godine i bavi se prvenstveno dizajnom i izradom nakita, ali i home decor predmeta, a ponekad i umjetničkih instalacija. Iza njega stoje Jelena Malenica i Tea Momčilović, a nas je zaintrigirao njihov asortiman za uređenje doma, točnije mobili naziva NULA, ručno izrađene kinetičke umjetničke skulpture za dom. Zanima nas kako su došle na ideju o izradi mobila.

image

Dizajnerice Jelena Malenica i Tea Momčilović

Neja Markičević/CROPIX

- Prvi mobil napravile smo još u proljeće 2018. godine. Obje smo zaljubljenice u home decor, pa smo dugo maštale o kolekciji lampi, posuđa, ukrasnih instalacija... Mobile u šali zovemo nakit za kuću, lijepi su, vječno čarobni u svom pokretu, a cilj im je jednak kao i kod nakita: da krase, ali i odaju osobnost osobe, u ovom slučaju doma. Mobil je zato možda bio prvi izbor jer je nekako nastavak našeg izražavanja i izrada nečega puno glomaznijeg od komada nakita - priča nam kreativni duo, a mi ih pitamo kako je tekao proces nastanka mobila.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

- Kako smo učile u hodu, najteže je bilo razraditi dimenzije, pogoditi težište, odnosno doći do toga da svi spojeni dijelovi sjednu na svoje i da se neometano vrte. Mobili su zapravo skulpture koje se pokreću mehanički, pažljivo uravnotežene konstrukcije koje se, cjelovito ili djelomično, gibaju pod utjecajem strujanja zraka - objašnjavaju Jelena i Tea koje sve materijale nabavljaju u Hrvatskoj.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

- Trenutačno ih radimo od mesinga jer je najbolja opcija s obzirom na to da volimo zlatno, ali da nije umjetno, a ni preskupo. U budućnosti planiramo kombinirati mesing, beton i drvo. Nakit izrađujemo i u srebru - kažu.

Zasad su u ponudi dva modela mobila, kapljice i krugovi, a u planu im je i izrada različitih oblika te stabila - statične konstrukcije koje bi bile inspirirane oblicima koje koriste u izradi nakita. Tu su još tanjuri, zdjele, žlice, vaze i označivači stranica za knjige.

image
Neja Markičević/CROPIX

Dizajnerice imaju i prekrasan showroom u Preradovićevoj ulici 40 u Zagrebu.

- Tamo se može doći isprobati nakit i pogledati sve što nudimo. Uglavnom izrađujemo po narudžbi modela koje nudimo - zaključile su Jelena i Tea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 10:29