ŠKOLA PLETENJA I HEKLANJA

Vještina u kojoj su naše mame i bake bile majstorice: naučite plesti i heklati u odličnom društvu

Pravo je vrijeme da se vrati ova pomalo zaboravljena vještina u kojoj su naše mame i bake bile prave majstorice. Sjećate li se bakinih toplih vunenih čarapa? Zar ne bi bilo predivno znati tu staru vještinu u kojoj su žene tek nekoliko generacija starije od nas jednostavno uživale?

Danas kada nam je sve servirano "na gotovo", od YouTube tutorijala pa sve gotovog proizvoda, pomalo zaboravljamo na čari ručnog rada. Zaboravljamo da ono ima opuštajuće djelovanje te da je zaista zabavno i ispunjavajuće dijeliti svoju vještinu s mlađim generacijama i razmjenjivati znanje s osobama istih interesa.

- U današnje vrijeme, kada nam nije neophodno znati ručno izraditi neki odjevni predmet, pletenje i heklanje se smatra aktivnošću koja prije svega djeluje antistresno, a ima i puno istraživanja koja pokazuju da imaju efekt sličan meditaciji - objašnjava nam Vanja, voditeljica tečajeva pletenja i heklanja.

U zagrebačkom kvartu Knežija otkrili smo udrugu Ad Hoc, čija voditeljica Vanja Hraste već šest godina održava tečajeve pletenja i heklanja.

Škola pletenja i heklanja

Tečaj pletenja održava se svakih mjesec dana, dok se tečaj heklanja održava svaki drugi vikend.

Tečaj pletenja sastoji se od tri susreta koja traju po dva sata, i to jednom tjedno. - Ideja je da za ta dva sata polaznici nauče nekoliko stvari i tijekom trajanja radionice vježbaju, a potom kod kuće do sljedećeg susreta nastave vježbati tako da im bude lakše primiti nove informacije kad se vidimo za tjedan dana - objašnjava nam Vanja. Sljedeća radionica počinje u prosincu, a detaljnije informacije o prijavi možete pronaći ovdje.

Na tečaju heklanja možete se pridružiti već ove subote i nedjelje, kada se održavaju novi susreti. Ovdje možete naučiti sve o materijalima i kukicama, kako započeti, sve o osnovnim bodovima te kako završiti pletivo. Osim toga, naučit ćete napraviti ravno i kružno heklanje. Detalje o prijavi možete pronaći ovdje.

Za ovu subotu (24. studenoga) Vanja je pripremila i jednu pravu blagdansku poslasticu. Riječ je o radionici izrade heklanih pahulja za bor. Detalje o održavanju radionice možete saznati na Facebook događaju.

Za sve one kojima termini ne odgovaraju, Vanja održava i individualne poduke.

Uvijek u dobrom društvu

No ova priča ne završava s pletenjem, i to je ono što je čini posebnom. Nakon samih radionica druženje se nastavlja pod nazivom Wool and the Gang. Polaznice se nalaze jednom mjesečno kako bi razmijenile svoja iskustva, pokazale što su novo izradile i naučile te zajedno krenule raditi na novim stvarima, i to u ugodnom društvu.

- Nalazimo se jednom mjesečno i pletemo ili heklamo, razmjenjujemo znanja i iskustva i družimo se uz čaj i kolače. Bazna grupa broji desetak osoba, a ostali dolaze i odlaze, kako je kome zanimljivo i koliko mu vrijeme dopušta. Andrijana je bila polaznica na mojoj prvoj radionici u listopadu 2012. godine. Još dolazi i već smo postale prijateljice. I to je za mene najljepše u cijeloj priči oko ručnog rada. Druženje i prijateljstva dolaze kao bonus, ali su u biti pravo zlato - priča nam Vanja o Wool and the Gang druženjima.

O voditeljici Vanji

Vanjino prvo sjećanje na pletenje izrada je šala još kada je imala osam godina. - Bio je, naravno, nespretan, neujednačenog boda, ali sam ja bila silno ponosna i nisam se dala od igala. Prvo sam se "navukla" na pletenje i jako sam puno stvari isplela kroz osnovnu i srednju školu, od šalova, kapa, džempera - priča nam Vanja o svojim prvim koracima.

Počela je plesti uz majku. U međuvremenu je pletenje usavršavala tijekom praznika uz jednu baku, a heklanje uz drugu baku. Danas uživa i u jednom i u drugom, a već šest godina ovim vještinama uči i ostale. Kaže da najviše voli plesti deke, ali izrađuje i neke druge, manje stvari. Stoga, ako ste već u potrazi za božićnim darovima, pogledajte i Vanjine pletene torbice pod nazivom Joy Bags.

Sve novosti o radionicama pletenja i heklanja možete pratiti na Vanjinoj stranici Facebooka P(o)letimo zajedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:23