LJETNI HIT

VRUĆI TREND: NAMJEŠTAJ OD RATANA

Košara za odlaganje igračaka, Ella James

 ELLA JAMES
Ratan je vrsta penjačice iz roda palmi koja raste iznimno brzo - više od šest metara godišnje, a namještaj izrađen od njega je izdržljiv i ekološki održiv

Namještaj i detalji za dom od ratana tradicionalni su ljetni hit, pogotovo u vrtovima, na terasama i balkonima. No posljednjih godina sve ga više viđamo u interijerima, pogotovo onim uređenim u boho stilu. Stolci, ormarići, lampe, lusteri, pomoćni stolići, police, podlošci za stol... Poneki detalj od ratana dobro će se uklopiti u razne stilova uređenja, a modernim domovima dat će dodatnu prozračnost, toplinu i osobnost. Riječ je o materijalu koji je izdržljiv i lako se oblikuje, a uz to je ekološki održiv pa je idealan za dizajnere koji žele istraživati razne mogućnosti njegovog oblikovanja. Ono što je posebno dobro kod ovog trenda je to da ne moramo potrošiti gomilu novca kako bi u dom unijeli promjenu - dovoljno je nekoliko sitnica koje će osvježiti prostor.

image

Visilica Abat-Jour, Ferm Living

Ferm Living

Ratan spada u porodicu palmi i raste nevjerojatno brzo - više od dva centimetra svaki dan, oko šest metara godišnje. Usporedbe radi, tzv. tvrdom drvu za puni rast treba najmanje dvadeset do trideset godina. Čak 70 posto svjetske proizvodnje dolazi iz džungli Indonezije i s otoka Bornea, a uglavnom se koristi za izradu namještaja jer je vrlo dostupan i jeftin.

image

Krevet Hamlin, Sweetpea & Willow

SWEETPEA & WILLOW

Većina ratana razlikuju se od drugih palmi po vitkoj stabljici s dugim internodijem između lišća. Na prvi pogled su slični bambusu, a većina vrsta treba strukturnu potporu i ne mogu stajati same. Mnogi ratani imaju bodlje, koje im služe kao kuke pri penjanju preko drugih biljaka, a imaju i zaštitnu ulogu da odbijaju biljojede. U dužinu mogu rasti do čak nekoliko stotina metara.

image

Kupaonski ormarić Nordal

NORDAL

Prednost namještaja od ratana je njegova multifunkcionalnost. Primjerice, sanduk od ratana može poslužiti kao stolić ili noćni ormarić, košara može postati lonac za biljku ili visilica, a više različitih kuhinjskih podmetača (ako su kvalitetni i zanimljivih oblika) mogu se posložiti kao zidna dekoracija. U pravilu, ovi detalji nisu skupi pa si svatko može priuštiti dašak ugođaja egzotičnih krajeva.

Osim od ratana, vrtni namještaj se često izrađuje od bambusa, vrbe ili trske, no oni se ne mogu uspoređivati po izdržljivosti. Naime, ratan raste u obliku štapova čiji je promjer dva i pol do sedam i pol centimetara. Za razliku od bambusovih štapova, ima vrlo čvrsto središte zbog čega ga je teško slomiti. Reže se u manje dijelove koji se potom oblikuju pomoću pare u različite oblike, a kora se koristi za vezanje pojedinačnih komada u željeni oblik.

Upravo u tome je ključna razlika između ratana i raznih vrsta namještaja od pruća koje se izrađuje raznim tehnikama pletenja - nije ni izbliza tako izdržljivo.

image

Pseći krevetić od ratana, Charley Chau

CHARLEY CHAU

S obzirom na to da se od ratana često izrađuje vrtni namještaj, valja uzeti u obzir da je podložan atmosferilijama. Ako ne želite da izblijedi na jakom ljetnom suncu, nemojte ga držati vani po cijele dane, a za dodatnu njegu koristite specijalna ulja. Što se tiče čišćenja, prvo je potrebno ukloniti blato ili mrvice četkom s tvrdim vlaknima, kako bi se spriječilo gniježđenje raznih buba. Za bolji učinak, dodatno koristite usisavač. Zatim lagano oribajte mekom spužvom ili krpom namočenom u sapunici kako ne bi oštetili površinu, a posebnu pažnju posvetite pukotinama. Tamo gdje ne možete dohvatiti spužvom koristite četkicu za zube. Kad je namještaj čist, prebrišite ga još jednom čistom vodom i dobro posušite krpom. Ljeti je namještaj od ratana dobro jednom mjesečno prebrisati krpom namočenom u vruću vodu s malo amonijaka kako bi se uklonile zaostale nečistoće. Navečer je dobro skloniti s njega jastuke i prekrivače jer nakupljaju vlagu. Ako ga dulje vrijeme ne koristite najbolje ga je zaštititi navlakom.

Naravno, postoje i sintetička vlakna koja ‘glume‘ ratan. Ona se lako održavaju, puno su postojanija, a često i jeftinija, no mnogi radije biraju prirodne materijale koji su izgledom ljepši, a i u trendu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 21:51