Walligami

Posuda za cvijeće s pametnim sustavom navodnjavanja

Jeste li čuli za Walligami, potpuno genijalnu složivu zidnu posudu za biljke koja zbog materijala od kojeg je napravljena (vodonepropusna tkanina) može funkcionirati i “za unutra i za van”?

Dizajn potpisuje Bioinventa, dolazi u dvije dimenzije (manja – 25×15 cm, zapremnina 0,6 l i veća – 35×22 cm, zapremnina 2 l). No, ono što je najbolje u cijeloj ovoj priči jest da je Walligami hrvatski proizvod, dobitnik dvije medalje na izložbama inovacija 2012. i 2013. godine. Ova složiva zidna posuda za biljke oblikuje se origami tehnikom slaganja iz pravokutnog komada dvije vrste tekstila (prvi put se slaže uz upute i video, a kasnije može i žmirećki).

Sadi se direktno u posudu bez potrebe za plastičnom teglicom

Slaganjem se formira posuda nepravilnog šesterokuta s džepom na prednjoj strani u koji se stavlja zemlja s posađenim biljkama. Stražnja strana posude sadrži nosač za vješanje posude na zid ili neku drugu vertikalnu podlogu. Raznim kombinacijama i modifikacijama dobiva se u konačnici relativno jeftin, transportabilan, modularan i efikasan sustav za vertikalni uzgoj biljaka.

Sadnja biljaka obavlja se direktno u posudu bez potrebe za plastičnom teglicom. Džep posude je vodonepropusan, ali materijali propuštaju zrak tako da “posuda diše”, što stvara odlične uvjete za razvoj biljaka. U slučaju prekomjernog zalijevanja, materijali također omogućavaju ishlapljivanje viška vode kapilarnim efektom u okolinu. Još jedna jedinstvena inovativna komponenta je indikator apliciran na posudi u obliku kantice za zalijevanje.

Indikator (kantica) pokazuje se kada je zemlja suha, a nestaje u doticaju s vodom. Na taj način sigurno znamo kada je potrebno zaliti biljku. Walligami se može primjenjivati u estetske svrhe, za ukrašavanje prostora, tj. zidova domova i ureda s raznim biljkama, ili za uzgoj odgovarajućih jestivih biljnih kultura na vertikalnim plohama u urbanim sredinama, gdje nema klasičnih obradivih površina za uzgoj. Više o svemu možete doznati na www.walligami. com, a Walligami možete kupiti i u Dizajnholiku.

Ako vam se sviđa ovaj članak, molimo vas da ga podijelite! :)

Related content

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:33