Za projekte predviđeno samo milijun kuna

Grad Zagreb sve dalje od titule europske prijestolnice kulture

Grad Zagreb polako ali sigurno gubi bitku oko dobivanja prestižnog naslova Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Krajnji rok za prijavu kandidature je 17. travnja ove godine, a osnovni uvjet za prijavu je donošenje strategije kulturnog razvoja koje još uvijek nema ni u povojima. Doduše, Grad je objavio anketu s brojnim pitanjima o istraživanjima problema i sudionika u kulturi s ciljem izrade Strategije kulturnog razvitka za razdoblje 2015. -2022., no nikakvih drugih povratnih informacija vezano za taj upitnik i ocjene građana o događanjima na kulturnoj sceni, od Gradske uprave nema.

Raspored sredstava

Ipak, da Grad nešto planira oko ove kandidature vidljivo je iz donesenog Proračuna za 2015. godinu. Prema najvažnijem dokumentu za funkcioniranje Grada planirana sredstva za pripremu kandidature iznose milijun kuna. Taj novac planira se raspodijeliti na sljedeći način.

Za službena putovanja predviđeno je 150 tisuća kuna, za usluge promidžbe i informiranje 250 tisuća kuna, za Intelektualne i osobne usluge 500 tisuća kuna, a za tekuće donacije u novcu i ostale nespomenute rashode poslovanja planira se izdvojiti po 50 tisuća kuna za svaku ovu stavku. Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek još je u prosincu upitana ima li Grad Zagreb ambicija kandidirati se za europski grad kulture, a njezin je dogovor bio da je u pripremi izrada kulturne strategije koja je preduvjet za kandidaturu. – Uz to, svijetu trebamo bolje prezentirati ono što imamo – zaključila je tada.

Strateški dokument

Ipak, postavlja se pitanje zbog čega Grad još uvijek nema taj strateški dokument, ako je poznato da je Poziv za podnošenje prijava za inicijativu EPK za 2020. godinu objavljen još 11. lipnja prošle godine. Samo na temelju ovog datuma može se izvesti jedan od zaključaka – da natjecanje za ovaj prestižan naslov, koji je dosad imalo 50-ak europskih gradova, među kojima je većina glavnih gradova, Zagrebu i nije toliko bitno te kako se neće ugledati, recimo na Liverpool, koji je na svaku uloženu funtu od posjeta turista zaradio dodatnih 8 funti.

A uložio je oko 16 milijuna funti. U konkurenciji su Rijeka, Pula, Split, Dubrovnik, Zagreb, Osijek, Đakovo, Slavonski Brod i Zadar, mnogi su već predstavili kompletne prijave i programe poput Rijeke i Varaždina, a Rijeka je na ovu temu održala i dvije javne rasprave. Kada će se to dogoditi u Zagrebu, još uvijek je nepoznato. U Gradu ponavljaju kako su pripreme u tijeku i da će vrlo brzo izaći s konkretnim podacima oko Strategije. Naši sugovornici iz Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport kažu kako kreativni tim još uvijek nije oformljen te da još uvijek nema nikakvog plana. Za cijeli projekt zadužena je zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, koja jučer nije bila dostupna za komentar.

Autor: Tomislav Mamić

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Related content
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:15