Igračka i suvenir

Zabava za sve generacije: Pokret crteža na papiru s motivima znamenitosti Zagreba i Dalmacije

 Nina Đurđević
Dvije optičke igračke koje koriste pokret crteža na papiru i stvaraju animaciju osmislile su Maša Udovičić i Mirela Ivanković Bielen

Maša Udovičić i Mirela Ivanković Bielen, iskusne animatorice i kreativke, osmislile su Croatian Zoetrope i Flipbook - jedinstvene hrvatske animirane suvenire, koji su ujedno i igračke za sve generacije.

Riječ je o dvije optičke igračke koje koriste pokret crteža na papiru i stvaraju magičnu animaciju s motivima znamenitosti Zagreba i Dalmacije, a razvijene su u njihovu studiju Luma Film u Zagrebu.

image
Maša Udovičić i Mirela Ivanković Bielen, animatorice i kreativke
Nina Đurđević

PRVI ZOETROPE IZ 1834.

Osim proizvodnje animiranih filmova, serija i reklama, Maša i Mirela vode i školu animacije u kinu Tuškanac za djecu od devet do 12 godina.

Croatian Zoetrope i Flipbook izrazito su jednostavni i zabavni za korištenje - sve što vam treba da postanete animator su bojice, olovka, flomasteri, vodene boje... koja vam god tehnika najviše odgovara.

image
Nina Đurđević
image
Nina Đurđević

Kada se stranice knjižice Croatian Flipbook okreću između palca i kažiprsta, stvara se animacija Zoetrope je tuljac koji se vrti oko svoje osi. Blizu gornjeg ruba ima vertikalne proreze kroz koje se viri u unutrašnjost, a tamo se krije papirnata vrpca sa sličicama koje tvore animaciju

image
Nina Đurđević

Croatian Flipbook je mala knjižica od 70 stranica s crtežima u nizu koja realistično dočarava animacijski pokret. Kada se stranice knjižice okreću između palca i kažiprsta, stvara se animacija.

image
Nina Đurđević
image
Oslikavaju se vodenim bojama ili flomasterima, a posebni su po tome što su izrađeni od ekološki prihvatljivog materijala
Nina Đurđević
image
Nina Đurđević

Croatian Zoetrope je, pak, tuljac koji se vrti oko svoje osi. Blizu gornjeg ruba ima vertikalne proreze kroz koje se viri u unutrašnjost. A tamo se krije papirnata vrpca sa sličicama koje tvore animaciju. Usput rečeno, prvi Zoetrope nastao je davne 1834. godine, a napravio ga je britanski matematičar William Horner.

VLASTITO REMEK-DJELO

Posebnost ovih jedinstvenih suvenira je i u tome što su napravljeni od ekološki prihvatljivih materijala. Uz svaki Zoetrope i Flipbook dobivaju se gotove animacije s motivima Zagreba i Dalmacije ili prazni papiri na kojima se može kreirati svoje vlastito animirano mini remek-djelo. Ovi simpatični animirani suveniri mogu se naručiti preko webshopa Croatian Zoetrope: croatian-zoetrope.eu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2024 02:45