Veliki comeback

Zaboravite na tapete, ponovno je in stil koji su obožavali vaši djedovi i bake

 Elgrad
Drvene obloge bile su u modi sredinom 20. stoljeća, no novije verzije su daleko stilski modernije

Ako ste mislili da je lamperija izišla iz mode, savjetujemo vam da ponovno promislite. Ako su uske traperice niskog struka, trenirke od velura i torbice za oko pasa, za koje smo mislili da će vječno ostati zakopane duboko u naftalinu, pronašle način kako da se vrate na listu ultimativnih trendova, onda ništa nije nemoguće. Zato, neka vas veliki comeback lamperije nimalo ne čudi.

Neki će već na sam spomen oblaganja zidova oblogama od drva i drvenih prerađevina prevrnuti očima jer ih to možda podsjeća na bezličnu i sumornu lamperiju koja je sinonim za stanove i kuće naših djedova i baka. Istina je da su drvene obloge bile su u modi sredinom 20. stoljeća, no svi koji misle su i dalje nepoželjne sasvim su u krivu jer se estetika zidnih obloga znatno modernizirala. Kada se posao napravi kako treba, uz korištenje noviteta na tržištu zidnih obloga kao što su brendovi Eldesil i Lamelio, koji su dostupni u svim Elgrad prodavaonicama, dekorativna zidna obloga zapravo izgleda jako sofisticirano. Dodaje teksturu prostoru i pomaže u stvaranju ugodne atmosfere i nezamjenjivog osjećaja doma.

image
Elgrad

Zidne obloge jedan su od najpopularnijih trendova uređenja koji je iskočio 2021. godine, a popularnost im se ove godine samo dodatno etablirala. Zato su razne, donedavno ekstremno popularne, tapete i cigleni zidovi, koji su bili okosnica pomame za sveprisutnim industrijskim stilom, pali u drugi plan.

DEKORATIVNA ZIDNA OBLOGA

Oživljavanju drvenih zidnih obloga i dekorativnih letvica zamah su dali tzv. 'Instagram dekorateri' koji su posljedično izazvali pravu evoluciju i izmjene na ljestvici trendova u uređenju interijera. Sve je krenulo s dosadom u lockdownu kada su ljudi po kući tražili što bi mogli brzo, jeftino, efikasno i samostalno preurediti. Fokus se mnogima zaustavio na zidovima jer ako se promišljeno urede postaju samodostatni dekor svake prostorije.

Korisnici Instagrama dijele svoje transformacije zidnih obloga po cijelom domu, posebno u hodniku, spavaćoj sobi, dnevnom boravku i kupaonici.

image

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri

Darko Mihalić

Društvene mreže preplavila su videa i fotografije samostalnih majstorskih pothvata uz razne vrste zidnih obloga napravljenih na 'uradi sam' principu ili onih već gotovih koje su iznimno jednostavne za postavljanje. Upravo su takve Eldesil obloge koje čine drvene letvice napravljene od crnog mediapana i prirodnog furnira na podlozi od debelog crnog filca od reciklirane PET ambalaže te Lamelio zidni paneli izrađeni od 80 posto recikliranog polistirena PS. U jednom trenutku pojam 'wall panelling DIY' (u prijevodu, 'uradi sam zidne obloge') zabilježio je porast pretraživanja od preko 250 posto, prema podacima Google Trendova. Lamperija je tada opet zavladala svijetom.

No, estetika moderne lamperije je raznolika, stoga ako se odlučite slijediti ovaj trend, važno je istražiti i odabrati stil za koji mislite da će najbolje odgovarati vašem domu. Oni koji vole raskoš starinskih vila i dvoraca drže se tradicionalnog stila s vjerojatno najdugovječnijom i potencijalno najpopularnijom vrstom zidnih obloga, tzv. pločama iz kalupa (moulding panels). Ova vrsta zidne dekoracije je u biti drvena obloga izrezana s raznim bogatim ornamentima koji su pričvršćeni na postojeće zidove kako bi se naglasila i dodala struktura zidu. Povijest vuče iz 17. i 18. stoljeća, kada su engleski majstori stvorili bolection, ukrasni kalup koji se bogatim ornamentima reljefno ističe s prednje strane zidnog panela, okvira vrata, kamina i stubišta. Bio je to tada pravi hit koji je promijenio izgled interijera u domovima bogatih viših slojeva društva.

image
Shutterstock

ZA SVAKU ESTETIKU

Osim, pak, takve vrste panela većih dimenzija, danas su iznimno popularni – dekorativni zidovi s letvicama. Privlačnost dolazi iz jednostavnosti dizajna, a time i instalacije, činjenice da se mogu kupiti gotove te da mogu biti u skladu s više stilova interijera kao što su boho, nordijski, minimalistički, industrijski...

Ako vam se sviđa ovakav stil, svakako pogledajte ponudu Elgrada i koje su sve kompozicije u interijerima izvedive uz zidne obloge Eldesil i Lamelio.

Iako se uklapaju u isti stil, ove dvije vrste zidnih obloga su od različitih materijala i različitog su izgleda, a istovremeno pružaju akustičnu izolaciju, reducirajući tako buku bilo da se radi o stambenom ili komercijalnom prostoru.

K tome, obje vrste dekora mogu se polagati vertikalno i horizontalno, odnosno za oblaganje zidova i stropova. To im daje visoku razinu kreativne iskoristivosti u prostoru.

image
Elgrad

Primjerice, najjednostavnije je oblogom obložiti jedan cijeli akcentni zid, a to će prostoru, bez obzira na veličinu, dati toplinu, dubinu i karakter. S druge strane, dobrodošao aspekt zidnih obloga kao što su Eldesil i Lamelio jest da unose element elegantne geometrije i uglađenih linija u prostor. Mnogi moderni i minimalistički prostori temelje se na oštroj geometriji pa je ovo jedan od ključnih načina korištenja. Cilj je zidnim oblogama kreirati vizualno atraktivnu nišu, odnosno staviti naglasak na samo maleni dio zida, bilo da se radi o simetričnim oblogama sa svake strane televizora, neke slike ili police, oblaganju kroz kut, samo u jednom uskom dijelu zida... Ovakav pristup stvara naglu promjenu teksture što privlači pogled. Ujedno je i suptilan način odvajanja različitih zona u interijeru open space tlocrta je, primjerice, također djeluje kao vizualna barijera za prostor za sjedenje uz televizor.

image
Elgrad

ELEGANTNA GEOMETRIJA

Budući da se i Eldesil i Lamelio zidne obloge mogu postavljati i na strop, možete im pristupiti i kroz perspektivu trodimenzionalne geometrije. Oblogu koju ste postavili na vertikalnom zidu, samo pod pravim kutem nastavite na stropu, time ćete dobiti još intenzivniji efekt.

Dobro je znati da je sve navedeno uz Lamelio zidne panele izvedivo i u kupaonici, spa oazama i drugim 'vlažnim' prostorima jer su napravljene od suvremenog materijala koji je otporan na vlagu u zraku.

image
Elgrad

S ovim zidnim panelima možete jednostavno promijeniti svoj interijer i dati mu jedinstven karakter, a možete birati iz široke lepeze kolekcija. Primjerice, Lamelio kolekciju Asti karakterizira mala širina pojedinačnih letvica, kolekcija Milo sastoji se od ukrasnih panela s naizmjeničnim rasporedom uskih i širokih letvica, paneli iz kolekcije Olmo imaju minimalistički profil, a oni iz kolekcije Vasco imaju povećanu debljinu pojedinih lamela.

Drvene obloge zaista ne moraju djelovati zastarjelo, a to dokazuju svi ranije spomenuti savjeti i trendovi koji k tome djeluju na stvaranje ugodne atmosfere u prostoru. Ako ste zapeli s idejama za uklapanje ovakvih zidnih obloga u prostor, Instagram je sjajno mjesto za traženje inspiracije. Koristite oznake #wallpanelling i #wallpanellingideas kako biste vidjeli što su drugi kreativci osmislili.

image
Elgrad

Ne bojte se sami okušati montiranju zidnih panela jer cijeli proces vrlo je jednostavan i logičan. Obloge se na podlogu montiraju lijepljenjem cijele površine, učvršćivanjem vijcima ili klamericom za pričvršćivanje ploča na zid. Montaža je vrlo jednostavna i oduzet će vam trenutak, a u rezultatu ćete bez brige uživati dugi niz godina jer je i održavanje zidnih panela prilično jednostavno, treba ih tek povremeno otprašiti ili prebrisati lagano navlaženom krpom.

#mojdompomjeri #elgrad


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Elgradom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 00:38