Predivno!

Zaboravite sve što znate o završnoj obradi zidova. Color wash zidovi se vraćaju - evo kako postići izgled

 GALITSKAYA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Osvježite svoje zidove ovom prelijepom dekorativnom tehnikom za bojanje zidova

Tehnikom color wash možete postići teksturirani izgled koji podsjeća na staru žbuku, beton ili čak sliku u akvarelu. Tehnike color wash ukorijenjene su u osnovama slikanja, s nekoliko dodatnih koraka i, u nekim slučajevima, posebnom glazurom. Konačni izgled ovisi o odabranim bojama i uzorku kista te načinu nanošenja boja. Bilo da se odlučite obojiti cijelu sobu, samo jedan naglašeni zid ili čak komad namještaja, rezultati će biti zapanjujuć.

U ovom videu Tanja Medanić, dizajnerica interijera, dekorativnih zidova i namještaja iz I Design MT studija pokazuje kako dobiti color wash izgled zidova koristeći Woolie alat. Pogledajte!

1. Odaberite boje

Identificirajte obitelj boja i raspon koji odgovara shemi boja vašeg prostora, obratite pozornost na podtonove i toplinu ili hladnoću boje i isprobajte uzorke u svom prostoru da biste razumjeli kako svjetlo u prostoriji utječe na boje.

Za jednostavan završni finiš, odaberite dvije nijanse s iste trake s bojama—svjetliju i tamniju nijansu. Za odvažniji zid odaberite dvije boje iz različitih obitelji boja ili čak razmislite o tri boje. Budite svjesni da tehnika uključuje miješanje boja. Ako odaberete boje koje su preblizu jedna drugoj u tonu, neće biti dovoljno kontrasta.

image
YOUTUBE/ @SUNSET/

2. Odaberite glazuru

Osim boje, morat ćete koristiti glazuru ili vodu za razrjeđivanje boje kako biste postigli isprani izgled. Korištenje mješavina u nekoliko različitih omjera rezultira slojevitijim, raznolikijim uzorkom.

Dodavanje prozirne glazure čini boju prozirnijom, što doprinosi sjaju završne obrade i pomaže u postizanju dimenzionalnog izgleda koji je svojstven lažnoj završnoj obradi koja se pere u boji.

Lime-wash glazura je još jedna opcija. Ova završna obrada nudi mekan izgled poput krede. Ova opcija u prostoriju unosi osjećaj starog svijeta, ali završna obrada može biti izrazito moderna kada koristite bogate sive, tonove dragulja ili hladne neutralne.

Voda se također može koristiti za razrjeđivanje boje, što rezultira završnom obradom poput akvarela. Pomiješajte različite omjere vode i boje za nekoliko varijanti i intenziteta boje kako biste uklopili svoj završni premaz u boji.

image
ROMAOSLO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Obojite zidove

Obično se boja nanosi ravnomjerno i temeljito kako bi potpuno prekrila zid ili površinu. Color wash ima drugačiji pristup. Boja i glazura nanose se selektivno. Ova selektivna primjena je ono što zidu daje njegovu dimenziju i šarolik izgled.

Prije nego što počnete raditi na lažnoj završnoj obradi zida, prvo obojite zidove željenom osnovnom bojom Nanesite glazuru, a zatim prijeđite preko nanesene glazure da se pomiješa. Možete koristiti dvije različite boje za uzorak ili istu boju, pomiješanu s različitim količinama glazure.

Kad počnete raditi na zidu, nemojte stati i pustiti da se boje previše osuši, jer će izgledati nedosljedno.

image
ANATOLIY_GLEB/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

SAVJET PLUS

Različiti potezi i alati stvaraju različite izglede. Kistovi nude definiraniji izgled, dok će spužva ili Woolie rezultirati mekšim finišom. Vježbajte svoju tehniku u skrivenom kutu sobe ili na komadu knaufa, ili šperploče. To će vam pomoći da definirate pokret i odlučite koji točno uzorak i način nanošenja vam se najviše sviđaju.

Jedan kratak osvrt u igre bojama i koliko mogućnosti pružaju.

image
YOUTUBE/ @MORGAN SIMONE STUDIO/
image
YOUTUBE/ @MORGAN SIMONE STUDIO/
image
YOUTUBE/ @MORGAN SIMONE STUDIO/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 11:05