OKRUGLI STOL

Zagreb nakon potresa treba obnovu koja poštuje prošlost, ali je istovremeno okrenuta budućnosti

Na njemu su se okupili stručnjaci: Josip Galić, Tihomir Jukić, Tihomil Matković, Vedrana Pribičević te Sunčana Roksandić

Okrugli stol “Potres: prilika za preobrazbu grada?” održan je u utorak u zagrebačkom Novinarskom domu. Na njemu su se okupili stručnjaci: Josip Galić i Tihomir Jukić sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, predsjednik Društva arhitekata Zagreb Tihomil Matković, predavačica na Zagrebačkoj školi ekonomije i Managementa Vedrana Pribičević te Sunčana Roksandić s Pravnog fakulteta.

Na okruglom stolu govorilo se o problemima vezanim uz novi Zakon o obnovi: o kvalitetnoj i održivoj obnovi grada, načinom na koji će vlada pomoći građanima.... Tihomir Jukić je istaknuo kako je zapravo izostala diskusija, jer su zapravo jedina strana koju se kod donošenja Zakona uzimalo u obzir - građevinari. Arhitekte se spominje samo onda kada piše " a po potrebi i arhitekti".

- Potreban je cjelovit pristup. Svaka urbana obnova podrazumijeva modernizaciju. Treba napraviti valorizaciju - nije isti svaki dio Donjeg grada. Jedna stvar je hitna obnova, no kod dugoročne obnove treba gledati kako se puno toga treba promijeniti - smatra Jukić, koji očekuje i veliki problem koji nije vezan za novac, nego za vlasništvo. Upitao se kako obnoviti objekt u kojem država ima dio vlasništva, grad isto, imamo još jednog privatnog vlasnika, a tu je i zaštićeni najmoprimac.

- Moramo regulirati i uskladiti zakone koji će omogućiti da se brzo i odmah nešto napravi. Što se zaštite tiče, nemojte zaboraviti da 1880. godine nije bilo većine Donjeg grada. on je nastao kasnije, kao novi grad, po novim urbanim pravilima. Odluku o obnovi treba donijeti na više razina, a ne samo konzervatorskoj - rekao je Jukić, istaknuvši kako on nije za to da se ruši. Ponekad, pojasnio je, nešto nema ekonomsku vrijednost, no dio je naše povijesti i tradicije.

- Mi arhitekti i urbanisti smo vizionari i vidimo sve 20 godina unaprijed. No, sad treba biti realan: treba hitno krenuti. Svjesni smo da je to proces koji će trajati od 10 do 20 godina, ali važno je prethodno imati viziju i imati na umu modernizaciju - zaključio je Jukić.

Tihomil Matković je istaknuo kako smatra da će se Zakon usvojiti, ali očekuje, i to veoma brzo, njegove izmjene i dopune. Vedrana Pribičević je pojasnila kako se njoj najboljim čini proaktivni pristup, kojim se građane potiče da ulažu u svoju imovinu. To je jedini način da se ljude nauči da vlasništvo predstavlja obvezu.

- Jedini način cjelovite obnove iznutra je osiguranje od potresa, a ono nije uključeno u većini polica. Problem nastaje u tome što su police skupe, posebno za zgrade koje nisu u dobrom stanju. U centru su sve stariji stanovnici i ljudi će otići, preseliti negdje drugo, ako ih se ne zadrži - smatra Pribičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:50