MOONSTTER

Zaigrana refleksija svjetlosti: Lampa kao jedinstvena umjetnička skulptura i dekor

 Anne Boysen
Okvir skulpturalne podne svjetiljke izrađen je od čvrstog, poliranog i kromiranog aluminija unutar kojeg je zrcalo

Fascinacija danske arhitektice Anne Boysen svjetlom i prostornošću navela ju je da dizajnira svjetiljku koja poziva na igru ​​i istraživanje. Nazvana Moonsetter, skulpturalna podna svjetiljka stvorena je u suradnji s danskim proizvođačem rasvjete Louisom Poulsenom nakon pobjede na natjecanju Next Danish Design Classic 2020.

image
Anne Boysen
image
Anne Boysen
image
Anne Boysen

Utemeljena na osnovnim geometrijskim oblicima s krugom, kvadratom i cilindrom, Moonsetter je spojena u jedinstvenu i umjetničku konfiguraciju. Sva tri volumena su bitna, jer svaki ovisi o drugom kako bi se djelo spojilo kao jedno - i u funkciji i u konstrukciji.

-Željela sam stvoriti objekt s jednostavnim dizajnerskim jezikom, koji služi kao skulptura kada je svjetlo ugašeno - objašnjava Boysen za Yellowtrace i dodaje - Imam sklonost prema grafičkim formama jer su toliko elementarne da su bezvremenske, a budući da ćemo ih koristiti i za 50 godina nema se što više reći.

image
Anne Boysen
image
Anne Boysen
image
Anne Boysen

Okvir skulpturalne podne svjetiljke izrađen je od čvrstog, poliranog i kromiranog aluminija unutar kojeg je zrcalo. Rotirajući disk omogućuje korisniku da prilagodi refleksiju svjetla, koje emitira LED izvor svjetla, koji je uronjen u okvir. Svjetiljka se pali i gasi rotirajućim prekidačem na cilindru, koji ujedno djeluje i kao regulator svjetla.

image
Anne Boysen
image
Anne Boysen

-U svoj svojoj složenosti, lampa se nije mogla više pojednostaviti, kaže Boysen. - Sve u njoj ima funkciju, dodaje.

Poput umjetničkog djela, skulpturalna estetika podne svjetiljke zauzima središnje mjesto unutar interijera, privlačeći pozornost oblikujući prostor kroz refleksiju i svjetlo. Moonsetter je predstavljen u Danskoj krajem prošle godine, a sad već postoje planovi za drugu ograničenu seriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 20:27