ovo sigurno niste znali!

Zašto se u dizalima nalaze ogledala? Zbog ovih 5 itekako važnih razloga...

 /SHUTTERSTOCK

Kad uđemo u dizalo, često si u ogledalu popravljamo frizuru, gledamo kak osmo se našminkali, kako nam stoji majica...Često se u dizalu napravi i selfie...No, jeste li se ikada zapitali zašto u dizalima uopće postoje ogledala? Koji je razlog tome? Ovo su razlozi...

1. Iluzija brzine

Kako su stambene i poslovne zgrade postajale sve više i više, a penjanje stepenicama sve napornije, ugradnja dizala postala je imperativ. Međutim, unatoč tom napretku, ljudi su izbjegavali vožnju dizalom, dijelom iz straha, a dijelom jer su smatrali da je presporo. Mnogi su negodovali, a pokazalo se da bi "brzina" kojom se dizalo kreće gore-dolje jako koštalo, pa su se proizvođači dosjetili genijalnog trika – u njega staviti ogledalo. Putnici su sada imali druga zanimanja, pa nisu obraćali pažnju na vrijeme provedeno u vožnji. Čak su rekli da su se zapravo kretali brže, iako se dizajn i brzina nisu nimalo promijenili.

image

Inter

/SHUTTERSTOCK

2. Klaustrofobija

Klaustrofobija u dizalima vrlo je čest problem. Mali prostor, nedostatak zraka, strah od visine i druge fobije uznemiravali su ljude i izazivali tjeskobu. Prisutnost ogledala u dizalu pomaže u rješavanju ovih problema: smanjuje tjeskobu i stvara osjećaj da je prostor veći nego što zaista jest. Osim toga, putnik u dizalu na podsvjesnoj razini ne osjeća da je sam, kao u zamci, jer vidi svoj odraz u ogledalu.

3. Sigurnost

Ogledalo stvara osjećaj sigurnosti kada se u kabini voze osobe koje se ne poznaju. Omogućuje vam da neprimjetno pratite pokrete drugih. Psiholozi tvrde da prisutnost ogledala pozitivno utječe na putnike i pridonosi poštivanju općeprihvaćenih normi ponašanja. Ispostavilo se da su slučajevi vandalizma vrlo rijetki u dizalima s ogledalima. Kad čovjek vidi sebe u ogledalu, počinje se ponašati "kako treba", čak i kad je sasvim sam u kabini. Stoga ogledalo u dizalu nije samo stvar dizajna, već svojevrsno mjerilo psihičkog utjecaja na putnika, prenosi Ilustracija.com.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Dosada

Nije rijetkost da se osoba koja se vozi liftom dosađuje, a ogledalo je tu da "skrati" vrijeme. Bolje je gledati u svoj odraz nego u prazan zid ili pod, vjeruju nek istručnjaci. Tako dosadu najčešće "ubijaju" fotografiranjem u liftu, što možete vidjeti na društvenim mrežama. Rijetko tko nema selfie u liftu...

5. Pomoć osobama s invaliditetom

Ogledalo pomaže osobi u invalidskim kolicima da uđe u dizalo, a da se ne okreće u njemu. Dimenzije dizala ne dopuštaju uvijek da se u njemu okrenete u invalidskim kolicima. Ovako, osobe u invalidskim kolicima mogu bez problema ući u dizalu i izaći iz njega bez okretanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:51