Sve je lakše

Zašto su stanovi male kvadrature pravo rješenje? Prednosti malih stanova koje često zaboravljamo

 KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Cijene stanova variraju ovisno o kvadraturi i lokaciji pa nije uvijek lako pronaći kutak za sebe ili svoju obitelj. Potrebno je uzeti u obzir sve prednosti i nedostatke kvarta o kojem razmišljamo, a često se na kraju moramo odlučiti za prostor koji je manji po površini, ali odgovara trenutnim potrebama i mogućnostima. Današnji tekst posvećen je zanimljivoj temi, a to su prednosti malih stanova koje često zanemarujemo.

Ako vam je teško živjeti u stanu koji vam se čini nedovoljno prostranim, možda je vrijeme da promijenite način razmišljanja. Za početak, budite zahvalni ako ste uspjeli osigurati krov nad glavom, pa ne živite više kao podstanar. Stoga pokušajte voljeti prostor koji vam je na raspolaganju. U nastavku donosimo popis pozitivnih strana stanova manje kvadrature.

image
GREAT STOCK!/LIVING4MEDIA

1. Osjećate se ušuškano

Kada nemate puno prostora na raspolaganju, onda onaj koji imate pokušajte maksimalno prilagoditi. U manjem stanu do izražaja dolaze detalji koje si uvijek možete priuštiti, poput mirisnih svijeća ili jastuka za kauč. Razmislite o atmosferi koju želite stvoriti, znajući da je uvijek možete osvježiti.

image
VASSEUR, FREDERIC/LIVING4MEDIA

2. Vlada bolja organizacija

Što više prostora imate, više nepotrebnih stvari gomilate po kući. Tako sve što vam više ne služi i smeta oku možete jednostavno baciti, odnijeti na reciklažu ili pokloniti, kako bi prostor prodisao, a energija nesmetano cirkulira. Uz to, potrebno je znatno manje vremena da pronađete stvari.

image
ANYAIVANOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Jeftiniji su za opremanje

Za uređenje velikih stanova potrebno je izdvojiti mnogo novca, kako bi prostor djelovao toplo, profinjeno i ugodno. S druge strane, opremanje manjih stanova je jednostavnije, a troškovi manji. Novac koji uštedite na kupnji velikih komada namještaja možete lako preusmjeriti na detalje, poput lampi, jastuka ili cvjetnih aranžmana.

image
HALLOT, OLIVIER/LIVING4MEDIA

4. Naglasak je na minimalizmu

Val minimalizma preplavio je nekadašnje navike gomilanja namještaja i kućanskih potrepština. Mnogi su se okrenuli Skandinaviji kao inspiraciji za opremanje doma. Razlog je jednostavan i leži u činjenici da uklanjanje viškova smanjuje stres. Ako živite u garsonijeri, vrlo dobro znate o čemu govorimo. Dakle, prihvatite minimalizam već danas.

image
ETSA/LIVING4MEDIA

5. Lakše ih je održavati

Jedna od glavnih prednosti manjih stanova u odnosu na velike kvadrature ili kuće je održavanje. Povećanjem broja soba raste i vrijeme potrebno za pospremanje i čišćenje. Također, prostor kraće ostaje uredan pa je postupak potrebno ponoviti. Nikome nije u interesu da dane provodi sređujući svoj dom i to treba imati na umu pri kupnji nekretnine.

image
SILVIA COZZI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

6. Financijski aspekt

Kad se uspoređuje potrošnja manjih i većih stambenih jedinica, računica je jasna i znatno je manja za manje stanove.

7. Odražavaju vašu osobnost

Manji stanovi odraz su kućanstva i puno su ugodniji za boravak, a svoje ideje možete lakše provesti u djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 19:33