jeste li znali?

Zašto su tanjuri uglavnom okrugli?

 /SHUTTERSTOCK

Okruženi smo raznim stvarima i predmetima koje svakodnevno koristimo, a rijetko tko se zapitao kako su nastali i zašto su takvi.

Isti je slučaj i s tanjurima iz kojih jedemo doslovno svaki dan. I nitko se ne pita zašto su tanjuri baš okrugli, a ne nekog drugog oblika. Odgovor leži u povijesti, piše 24sedam.

Prije nego što su počeli izrađivati ​​keramiku, ljudi su izrađivali košare koje su bile zaobljene kako bi se lakše plele. Sljedeći korak bio je premazivanje ovih košara glinom kako bi se ojačale. Vrijeme je izostavljeno. Nitko još nije s preciznošću utvrdio kako se prva košara zapalila i izgorjela. Međutim, pečena glina pronađena je u pećini u Keniji.

image
STOCK_STUDIO/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Nakon toga vjerojatno se počelo razvijati lončarstvo, a najstariji dokazi potječu iz Mezopotamije. U isto vrijeme, predmeti od keramike povezuju se i s civilizacijama Maja i Inka. Iako se danas tanjuri mogu naći u svim oblicima, oni okrugli su najčešći. Zato su i najjeftiniji jer im ne treba kalup. Takve ploče su i najčvršće jer su četvrtaste podložnije pucanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 11:44