GRAD ŠAHA

Zbog ovog grada su bile srezane subvencija za hranu, a za izgradnju je potrošeno preko 45 milijuna eura

 SHUSHONOK/SHUTTERSTOCK

U stepama jugozapadne Rusije nalazi se najveći budistički grad u cijeloj Europi, grad po imenu Elista. Osim divovskih samostana i budističkih skulptura, Elista je također dom kraljeva i kraljica - ali ne u kraljevskom smislu, piše Altas Obscura.

image
/SHUTTERSTOCK

Na istočnoj strani Eliste nalazi se Chess City – Grad šaha, kulturno i arhitektonski različita enklava u kojoj je, kako je New York Times pisao, "šah kralj, a ljudi pijuni".

image
MIKHAIL MARKOVSKIY/SHUTTERSTOCK

Chess City je 1998. izgradio šahovski fanatik Kirsan Ilyumzhinov, megalomanski vođa ruske pokrajine Kalmykia i predsjednik Međunarodne šahovske federacije, koji tvrdi da su ga oteli izvanzemaljci s divljom, utopističkom misijom donošenja šaha u Elistu.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Slijedeći prijedlog izvanzemaljaca, Ilyumzhinov je izgradio Chess City baš na vrijeme da ugosti 33. Šahovsku olimpijadu na graniozan način. S bazenom, šahovskim muzejem, velikom šahovskom pločom na otvorenom i muzejem budističke umjetnosti, Chess City je 1998. ugostio stotine elitnih velemajstora i bio je dom nekoliko manjih šahovskih prvenstava u kasnijim godinama. U gradu šaha također je pronađena statua Ostapa Bendera, fiktivnog književnog prevaranta opsjednutog šahom.

image
SHUSHONOK/SHUTTERSTOCK
image
ELENA ODAREEVA/SHUTTERSTOCK

No, iako je Chess City privukao privremenu međunarodnu pozornost na Elistu, bio je i vrlo kontroverzan. U osiromašenim stepama Eliste, rezanje subvencija za hranu za financiranje divovskog kompleksa od 50 milijuna dolara za kratkoročno korištenje stranaca nije bila popularna ideja u većem dijelu regije. Nakon što je Šahovska olimpijada završila, Chess City je postao rijetko korišten i uglavnom napušten, što je ljudima Eliste simbol pogrešnih prioriteta lokalne vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:26