DRVENI PODOVI

Zbogom, visoki sjaju!

Sjajni dani parketa su prošlost. Iz interijera ih ove sezone istiskuju prirodnije, mat varijante drvenih podova

Završili su dani slave za sjajno lakirane parkete: mat je sada nova sjajna, a prirodni izgled drvenih podova istiskuje glatki finiš zbog kojeg parket izgleda kao da je mokar ili prekriven napetom plastičnom folijom. Novom mat trendu pridonijeli su skandinavski dizajneri, pogotovo Danci, no ima i praktičnih razloga da se ovaj trend prihvati. Na sjajnom parketu katkad se, ovisno o svjetlu, vidi svaka čestica prašine. Na njemu će se jasno vidjeti i sve sitne i manje sitne ogrebotine koje ostaju od štikli, pomicanja stolica, a u nekim domovima i kandžica kućnih ljubimaca.

Novi trend u obradi parketa ipak ne znači život bez sjaja. Mirna, „ugašena“ podloga dopušta da se istaknu drugi detalji u interijeru.

Svaki drveni pod, naravno, zahtijeva zaštitu, a kod mat varijanti morate se odlučiti za jednu od dvije osnovne metode: mat lak ili ulje. Ulje je skuplja varijanta, a u prilog joj govori to što je i brža te k tome i jedina zaista ekološka, ako vam je do toga stalo u vašem interijeru. Zamjerka ulju je – a ovdje govorimo o vlastitom iskustvu – to što tako tretiran pod traži previše održavanja. Poliuretanski lak u mat varijanti pokazao se, barem za nas, kao mnogo bolja varijanta.

Što je bolje: ulje ili lak?

U dilemi ulje ili lak, možda vam bude korisno naše iskustvo. Prije nekog vremena, na novom kvalitetnom drvenom podu od hrastovih dasaka odlučili smo primijeniti ekološko zaštitno sredstvo, a to je ulje. Njegova je prednost i u tome što se brže nanosi i nema čekanja da miris laka ispari iz kuće. No, u roku mjesec dana pod je dobio dosta loš, oronuo izgled. Svaka kap tekućine, pa čak i vode, na njemu je ostavljala trag, sok jače boje ili vino podarilo bi mu i trajnu fleku, a nakon primjene vlažne krpe i ekoloških sredstava za čišćenje moralo se prilično čekati da se, tek kad je suho, vidi je li pod nakon čišćenja zaista čist ili ne. U našem slučaju, odgovor je prečesto glasio "ne".

Budući da volimo drvo i ne volimo čišćenje, naš uljem tretirani drveni pod ubrzo je morao biti izbrušen i premazan običnim poliuretanskim lakom za parkete. Naravno, u mat varijanti! Nije ekološki, no sintetičkom laku u praksi nismo našli nikakve druge zamjerke.

Fotografije: Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 15:14