USPOMENA NA NAJLJEPŠI DAN

Želite sačuvati svoj vjenčani buket? Danijela iz Samobora rastavit će svaku ružu i od njih izraditi cvjetnu umjetninu

 Neja Markičević/Cropix
Jeste li znali da je u Hrvatskoj otvoren prvi umjetnički studio za prešanje vjenčanih buketa?

Otkad zna za sebe, Danijela Ninić obožava cvijeće. Sjeća se kako je još u osnovnoj školi izrađivala herbarije, a budući da je kreativka u duši, često je crtala, bojala, slikala... I danas su joj to najdraži hobiji, uz koje, kako kaže, uvijek ide i neka dobra glazba, poput jazza i starijeg rocka, ili pak slušanje audioknjiga, najčešće memoara. Međutim, život ju je nakon srednje frizerske škole u Samoboru odveo u prodaju, tako da je posljednjih nekoliko godina provela kao specijalist za prodaju luksuznog nakita i švicarskih satova. Sve dok ju prije tri godine prijateljica nije podsjetila na prešanje cvijeća.

- Htjela sam se ponovno okušati u tome, ali ipak na detaljniji i profesionalniji način od samog stavljanja cvijeta u knjigu - prepričava.

image
Neja Markičević/Cropix

Ubrala je cvijeće u vrtu i zakoračila u svijet prešanog cvijeća. Iako se na prvi pogled činilo lako i jednostavno, metodom pokušaja i promašaja naučila je kako osušiti i isprešati cvijet, a da pritom ostane predivan. Tada se rodila ideja o pokretanju vlastitog brenda, a kad je jednom prilikom prijateljici predložila da ispreša njezin vjenčani buket, odlučila je otvoriti prvi umjetnički studio u Hrvatskoj upravo za prešanje vjenčanih buketa i izradu slika od prešanog cvijeća naziva Cvjetni put.

- Što ima ljepše od zauvijek sačuvane uspomene u obliku cvjetne umjetnine od vlastitog vjenčanog buketa - pita sa smiješkom.

image
Cvjetni put

Mogu se složiti različiti oblici: zaljubljeni par u planinama, dvorac, životinje, portreti Fride...

image
Neja Markičević/Cropix
image
Cvjetni put

Od vjenčanih buketa slaže različite oblike: to može biti zaljubljeni par u planinama, dvorac ili, pak, sami mladenci od cvijeća. Među njenim se radovima često mogu vidjeti i životinjski motivi, budući da joj je priroda vječna inspiracija, a pronađe se tu i koji portret Fride koja je, kaže, uvijek vrlo popularna i tražena. Trenutačno izrađuje Mona Lisu, koju je djelom nacrtala, a većim će dijelom biti napravljena od prešanog cvijeća.

Zanimalo nas je kako izgleda proces izrade.

- Cvijeće berem ili preuzimam buket od mladenke. Ako se radi o livadnom cvijeću koje je tanko, njega cijelog stavljam u drvene preše. A ako se radi o buketu, njega je potrebno skroz rastaviti na dijelove: svaku ružu i svaki cvijet koji ima mnogo latica dekonstruiram i svaku laticu zasebno stavljam prešati - opisuje.

image
Neja Markičević/Cropix

Cvijeće preša u drvenim prešama, a orhideje i ljiljani su najzahtjevniji jer sadrže puno vode

image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix

Iako postoji nekoliko tehnika prešanja, odabrala je onu koju prati prirodan proces očuvanja biljke. Iz tog razloga koristi isključivo drvene preše.

- U drvenoj preši ćemo pronaći papir i karton koji će se pobrinuti da se cvijet osuši, a pritom da ne izgubi oblik. Kada je cvijeće poslagano i čvrsto stisnuto u prešama, tamo ostaje šest do osam tjedana. U tom periodu potrebno je svakih nekoliko dana stavljati suhi papir kako cvijeće ne bi posmeđilo ili popljesnivilo. Ovisno o tome koliko vode cvijet sadrži u sebi, toliko mu vremena treba da se ispreša. Cvijeće koje sadrži puno vode, poput orhideja i ljiljana, najzahtjevnije je za rad - kaže Danijela, dodajući kako sve cvijeće s vremenom potamni, ali ističe kako je riječ o prirodnom procesu.

image
Neja Markičević/Cropix

Za jednu cvjetnu umjetninu potrebno je od 20 do 30 radnih sati, a umjetnine su često dijelom i nacrtane

Nakon što cvijeće izvadi iz preša, slaže ga u cvjetnu umjetninu i stavlja u drveni okvir. U ponudi ima više dimenzija okvira, od 21x30 do 40x50 centimetara. Za jednu cvjetnu umjetninu, kaže, potrebno je od 20 do 30 radnih sati. Najizazovniji oblik koji je dosad izradila prema narudžbi, kaže, bio je onaj gdje mladenci stoje na livadi, a u pozadini su planine. Sve je, ističe, izradila od vjenčanog buketa.

- Prešanje cvijeća je proces kojemu je potrebno posvetiti vrijeme i strpljenje. Mene prešanje cvijeća baš opušta, vrlo je zabavno i umirujuće. Volim izazove i s veseljem se radujem sljedećem koji dođe na red - zaključuje Danijela Ninić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 16:13