ZAJEDNICA ZA INDUSTRIJSKI DIZAJN

ZGDW Dizajn se treba ozbiljno integrirati u sve društvene i ekonomske pore društva

Edukativna predavanja, zanimljive radionice i diskusije obilježili su predstavljanje brojnih hrvatskih dizajnera na Tjednu dizajna u Zagreb. Zajednica za industrijski dizajn pri HGK predstavila se na Zagreb Design Weeku u malo drugačijem stilu od dosadašnjih načina izlaganja.

Tim novim pristupom industrijskom dizajnu i promišljanju u širem kontekstu Zajednica je najavila djelovanje novoizabrane predsjednice Silvije Jonjić, mag. des., i dopredsjednice Nikoline Jelić, mag. des., koje su s timom Karolina Borković, mag. des., Maja Mesić, mag. des., Alica Pancer, mag. des., Ivana Reić, mag. des., i Jakov Šrajer, mag. des., osmislile i realizirale ovo predstavljanje cijele Zajednice.

Benefiti

Ovogodišnjim sudjelovanjem žele utisnuti u pamćenje posjetitelja i prenijeti im poseban doživljaj dizajna. Njihov je cilj pomoći da se dizajn integrira u sve društveno-ekonomske pore, gradi društvo koje razumije da je dizajn veliki generator gospodarstva, industrije i kulture. Za njih je dizajn etička disciplina, vjeruju u integritet i da sve što radimo polazi iz te točke.

Najposjećeniji događaj bila je panel-rasprava na temu “Demistifikacija najvećih sajmova namještaja u Europi”.

U organizaciji Zajednice, Izvorka Jurić, mag. des., održala je edukativno predavanje na temu “Razvoj proizvoda od ideje, prototipa i prve serije do imenovanja, brandinga i promocije”, a Ladislav Jurić je održao radionicu s dizajnerima na temu “Uspješno financiranje, projektiranje i razvoj vašeg projekta” te na konkretnim primjerima sudionika savjetovao kako da riješe problem u kojem su se našli. Takav tip predavanja i radionica donosi nemjerljive benefite dizajnerima u prenošenju iskustva i profesionalnog znanja te također jače povezuje članove Zajednice uz kreativno druženje.
Najposjećeniji i iznimno dinamičan događaj bila je panel-rasprava na temu “Demistifikacija najvećih sajmova namještaja u Europi”, koju je otvorio potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš. On je u svom uvodnom govoru istaknuo da je dizajn značajan pokretač gospodarstva, industrije i kulture.


Stručni gosti

Na panelu su sudjelovali kreativni direktor Beogradskog sajma namještaja Zoran Jedrejčić, kreativni direktor Brigade Damjan Geber, vlasnik ANCONA grupe Markica Stanušić, industrijski dizajner i član Numen/For Use Nikola Radeljković, industrijski dizajner Filip Gordon Frank, direktorica Sektora za industriju i IT HGK Tajana Kesić Šapić te direktor i vlasnik brenda Moduma Kristijan Burek, uz stručno vođenje moderatorice Vlatke Kolarović.

Diskusija je, složili su se svi, bila iznimno zanimljiva jer su imali priliku slušati profesionalce s velikim iskustvom i dobili pogled s tri pozicije (proizvođači, dizajneri i organizatori sajmova) na tu široku temu.
Cjelokupno predstavljanje Zajednice za industrijski dizajn na ovogodišnjem ZGDW-u je zanimljivo zaokružena priča o industrijskom dizajnu koja iz digitalnog svijeta prelazi u analogni i obrnuto. Edukacija i kvalitetna diskusija u kojoj se propitkuju izazovi dizajnera na tržištu vrijednost je koju svakako treba podcrtavati iznova.

Foto: Saša Četković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 11:48