ZAJEDNICA ZA INDUSTRIJSKI DIZAJN

ZGDW Dizajn se treba ozbiljno integrirati u sve društvene i ekonomske pore društva

    AUTOR:
    • Nikolina Jelić

  • OBJAVLJENO:
  • 21.05.2018. u 11:52

10.05.2018. zajednica za inustrijski dizajn, zagreb design week, foto sasa cetkovic
Saša Četković

Edukativna predavanja, zanimljive radionice i diskusije obilježili su predstavljanje brojnih hrvatskih dizajnera na Tjednu dizajna u Zagreb. Zajednica za industrijski dizajn pri HGK predstavila se na Zagreb Design Weeku u malo drugačijem stilu od dosadašnjih načina izlaganja.

Tim novim pristupom industrijskom dizajnu i promišljanju u širem kontekstu Zajednica je najavila djelovanje novoizabrane predsjednice Silvije Jonjić, mag. des., i dopredsjednice Nikoline Jelić, mag. des., koje su s timom Karolina Borković, mag. des., Maja Mesić, mag. des., Alica Pancer, mag. des., Ivana Reić, mag. des., i Jakov Šrajer, mag. des., osmislile i realizirale ovo predstavljanje cijele Zajednice.

Benefiti

Ovogodišnjim sudjelovanjem žele utisnuti u pamćenje posjetitelja i prenijeti im poseban doživljaj dizajna. Njihov je cilj pomoći da se dizajn integrira u sve društveno-ekonomske pore, gradi društvo koje razumije da je dizajn veliki generator gospodarstva, industrije i kulture. Za njih je dizajn etička disciplina, vjeruju u integritet i da sve što radimo polazi iz te točke.

Najposjećeniji događaj bila je panel-rasprava na temu “Demistifikacija najvećih sajmova namještaja u Europi”.

U organizaciji Zajednice, Izvorka Jurić, mag. des., održala je edukativno predavanje na temu “Razvoj proizvoda od ideje, prototipa i prve serije do imenovanja, brandinga i promocije”, a Ladislav Jurić je održao radionicu s dizajnerima na temu “Uspješno financiranje, projektiranje i razvoj vašeg projekta” te na konkretnim primjerima sudionika savjetovao kako da riješe problem u kojem su se našli. Takav tip predavanja i radionica donosi nemjerljive benefite dizajnerima u prenošenju iskustva i profesionalnog znanja te također jače povezuje članove Zajednice uz kreativno druženje.
Najposjećeniji i iznimno dinamičan događaj bila je panel-rasprava na temu “Demistifikacija najvećih sajmova namještaja u Europi”, koju je otvorio potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš. On je u svom uvodnom govoru istaknuo da je dizajn značajan pokretač gospodarstva, industrije i kulture.

10.05.2018. zajednica za inustrijski dizajn, zagreb design week, foto sasa cetkovic
Saša Četković
 


Stručni gosti

Na panelu su sudjelovali kreativni direktor Beogradskog sajma namještaja Zoran Jedrejčić, kreativni direktor Brigade Damjan Geber, vlasnik ANCONA grupe Markica Stanušić, industrijski dizajner i član Numen/For Use Nikola Radeljković, industrijski dizajner Filip Gordon Frank, direktorica Sektora za industriju i IT HGK Tajana Kesić Šapić te direktor i vlasnik brenda Moduma Kristijan Burek, uz stručno vođenje moderatorice Vlatke Kolarović.

10.05.2018. zajednica za inustrijski dizajn, zagreb design week, foto sasa cetkovic
Saša Četković

Na ZGDW-u su sudjelovali proizvođači, dizajneri i organizatori sajmova.

Diskusija je, složili su se svi, bila iznimno zanimljiva jer su imali priliku slušati profesionalce s velikim iskustvom i dobili pogled s tri pozicije (proizvođači, dizajneri i organizatori sajmova) na tu široku temu.
Cjelokupno predstavljanje Zajednice za industrijski dizajn na ovogodišnjem ZGDW-u je zanimljivo zaokružena priča o industrijskom dizajnu koja iz digitalnog svijeta prelazi u analogni i obrnuto. Edukacija i kvalitetna diskusija u kojoj se propitkuju izazovi dizajnera na tržištu vrijednost je koju svakako treba podcrtavati iznova.

Foto: Saša Četković

Izdvajamo

Iz drugih medija