prije i poslije

Zlatne ruke kreativnog domara na Središću: od starih krevetića do kazališnih kulisa za djecu

 Darko Tomaš/CROPIX
Tomislav Luketić iz Dječjeg vrtića Zapruđe opisao nam je detaljno cijeli proces izrade te otkrio koliko se potrošilo na tu akciju

Tomislav Luketić iz Dječjeg vrtića Zapruđe tj. područnog objekta na Središću jako je kreativan. Tako nam je pokazao kako je od materijala koji je trebao biti otpisan napravio genijalne i slikovite “paravane” za najmlađe polaznike. Opisao nam je i detaljno cijeli proces izrade te otkrio koliko se potrošilo na tu akciju

Pri obilasku nedavno otvorenog dječjeg vrtića Zapruđe tj. područnog objekta na Središću, zapele su nam za oko ljupke kulise za dječje predstave. Kako smo pretpostavili da takvo nešto nije moguće kupiti, shvatili smo da je riječ o nekoj kreativnoj priči. I bili smo u pravu, autor ideje i izvedbe je Tomislav Luketić, domar vrtića. Imali smo priliku vidjeti i nekoliko drugih njegovih radova i sa sigurnošću možemo reći da su dječica ovog vrtića zaista sretna jer njihov domar ima zlatne ruke.

image
Darko Tomaš/CROPIX

- Sve je počelo prijedlogom ravnateljice da vidim što bi se moglo napraviti sa otpisanim krevetićima. Bili su potrgani i nisu više služili svojoj svrsi. Vidjevši da vrtić nema takvu stvar, ustvari ima ih samo par komada, predložio sam da probam od dijelova nekoliko krevetića napraviti paravan za lutkarske predstave. Uz pomoć Pinteresta i Interneta došao sam do te “svoje” verzije paravana - smije se simpatični Tomislav i dodaje kako ga prenamjena odbačenih stvari ispunjava i raduje.

- Osim ovoga, nedavno sam napravio Minionsa od starih guma, koje sam “užicao” od jedne vulkanizerske radione - smije se kreativac i opisuje proces izrade paravana.

- Paravan sam napravio tako da sam rastavio krevetiće na osnovne dijelove. Bočne strane kreveta i podnicu sam iskoristio za osnovni kostur, a ploču na koju ide madrac za “platno” na koji ću nacrtati neki motiv ili sliku. Noge kreveta sam iskoristio za stalak na kojem će stajati paravan. Zavjese paravana mi je napravila teta iz vešeraja od raznih starih krpa. Njih sam postavio na špagu kroz rupe koje sam probušio na bočnim stranama. Kada je sve bilo izrezano i podešeno, tada sam crtao motiv na ploči. Sve sam to na kraju učvrstio drvofixom - priča nam Tomislav, a nas zanima koliko mu treba vremena za jedan paravan.

image
Darko Tomaš/CROPIX

- Koliko traje proces izrade, ne mogu točno reći, jer sam to radio kad ne bi imao drugog posla, pa je variralo za svaki paravan drukčije. U biti mi je crtanje oduzelo najviše vremena u cijelom procesu. Ali da samo to radim, i da imam sve spremne dijelove i alat, mislim ne bi trajalo više od dva tri radna dana - kaže Tomislav, a vas će sigurno obradovati ako vam kažemo da smo s njim dogovorili da nam dojavi čim bude imao spreman neki novi kreativni projekt.

TROŠKOVNIK

  • Brusni papir 5 kuna
  • Šarafi s maticama 10 kuna
  • Akrilne boje (set osnovnih 6 boja) 100 kuna
  • Drvofix 40 kuna
  • Kistovi 10 kuna

UKUPNO 165 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:29