Jedinstveni ukrasi

Znamo mjesto gdje se još uvijek održava ova stara hrvatska tradicija izrade božićnog kinča

 BERISLAVA PICEK/CROPIX/
Nekada su se radile svijeće, češeri, cvjetići od krep-papira, lanci od papira i slame i omatali bi se orasi u sjajne papire

Zima je. Ispucale ruke žena već su pomalo zaboravile na minule poljoprivredne radove i vrijedi se spremiti za advent, za Božić. Vrijeme je to kada se detaljnije čisti kuća i izrađuju novi ukrasi od krep-papira, kinčevi. Najprije treba obnoviti sveti vugel, raspelo okićeno vijencem od krep-papira. Ako bi bilo prilike, izradio bi se i pokoji buketić kojim bi se ukrasio stol, kredenc ili bi se utaknuo uz svetu sliku na zidu. Odrasle žene okupile bi djevojke i djevojčice te bi, razvijajući vlastitu maštu, prenosile svoja znanja na njih. Tako bi nastajale prepoznatljive glavice cvijeća, lančići, lampaši, vjenčići u različitim bojama papira i krep-papira”, piše Tatjana Brlek, voditeljica i kustosica muzeja Staro selo Kumrovec. Kinčanje ili kinđanje označava postupak ukrašavanja seljačkog doma, ali i tradicijski božićni nakit u svim njegovim oblicima spravljen od papira ili krep-papira. Iako mnogi više niti ne znaju za ovu tradicionalnu vještinu, mi smo saznali da postoji mjesto gdje se još uvijek održava ova stara hrvatska tradicija izrađivanja božićnog nakita i uređivanja istim.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

POLOVICOM 19. STOLJEĆA KĆERI BOGATIH KRAPINSKIH OBITELJI U BEČU SU IZUČAVALE RUČNI RAD TE ZNANJE PRENOSILE NA SLUŠKINJE

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Sjeli smo u auto i uz prve snježne pahulje krenuli prema Kumrovcu. Djelatnici muzeja Staro selo Kumrovec pozvali su nas da im dođemo u posjet i sami se uvjerimo kako u njihovu mjestu još uvijek živi duh nekih starijih Božića gdje svi složno u adventsko vrijeme, kako je to bilo i prije, izrađuju tradicionalni zagorski kinč te njime uređuju kuće u Starom selu. Saznajemo predaju kako su polovicom 19. stoljeća kćeri bogatih krapinskih obitelji odlazile u Beč izučavati ručni rad: vezenje, kukičanje i izradu cvijeća od krep-papira. Kad bi se vratile kući, svoje znanje bi prenosile na sluškinje koje su najčešće bile djevojke iz seoskih sredina, pa je vjerojatno to uzrok pojave ukrasa od papira u seoskim kućama.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/


Ove je godine zbog pandemije izostala radionica “Bakine papirnate rožice”, no djelatnice muzeja pokazale su nam izradu kinča

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

- Postojali su različiti načini izrade ukrasa i ukrašavanja interijera zagorskih kuća, ovisno od sela do zaselka - govori nam Tatjana Brlek i dodaje kako se najviše vrsta ukrasa izrađivalo za božićno kićenje drvca. Radile bi se svijeće, češeri, cvjetići od krep-papira, lanci od papira i slame i omatali bi se orasi u sjajne papire. Okićeno drvce smještalo bi se u ugao u glavnoj sobi ispod raspela koje je krasio vijenac cvijeća od krep-papira.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

UREĐENJE HIŽA

Radile bi se svijeće, češeri i lanci od slame, a omatali bi se i orasi u sjajne papire. Okićeno drvce smještalo bi se u kut u glavnoj sobi, ispod raspela koje je krasio vijenac cvijeća od krep-papira

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

U muzeju Staro selo Kumrovec svake godine imaju i radionicu pod nazivom “Bakine papirnate rožice”, ali kako je ova godina zaustavila sva slična događanja, djelatnice muzeja su samo za nas održale malu prezentaciju izrade ukrasa, a gospodin Branko nam je pokazao kako napraviti tradicionalnu božićnu jelku a da se ne sruši i jedno stablo.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Dok su na jednu stranu vrijedne ženske ruke precizno savijale papir i stvarale razne oblike, na drugu stranu smo promatrali kako nastaje ekološki najosvještenije drvce, gdje se u jednostavno drveno postolje s rupama umeću grane bora i stvara forma preslatkog borića, kojeg smo odmah htjeli ponijeti sa sobom kući. Osim ukrasa koje izrađuju svake godine, u muzeju imaju i neke koje već godinama prenose dalje, a jedni od tih su i rožice Edite Goluban, jedne od najpoznatijih majstorica zagorskog kinča, koje uvijek spretno pronađu svoje mjesto u vrijeme adventa u Kumrovcu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Mi smo i sami probali izraditi pokoji kinč i, vjerujte nam, nije uopće teško, a povrh svega je zabavno i ima svojevrstan terapeutski učinak. Tako da, ako ove godine ne želite svoj dom natrpati jednoličnim plastičnim ukrasima, preporučujemo vam da skoknete do prve papirnice i opskrbite se krep-papirom ili sami izradite zagorski borić te kvalitetno provedete vrijeme sa svojom obitelji stvarajući tradicionalne hrvatske ukrase, kao i lijepa sjećanja za kraj ove 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 17:33