NA SVEUČILIŠTU

Znanstvenici osmislili ekološki prihvatljiv beton s negativnom emisijom ugljika

 /SHUTTERSTOCK
Biougljen je uspio usisati do 23 posto težine ugljičnog dioksida iz zraka dok je i dalje postigao čvrstoću

Istraživači Državnog sveučilišta Washington (WSU) izradili su ekološki prihvatljiv beton s negativnom emisijom ugljika koji je gotovo jednako čvrst kao i obični beton tako što su u obični cement dodali biougljen, vrstu drvenog ugljena napravljenu od organskog otpada.

Biougljen je uspio usisati do 23 posto težine ugljičnog dioksida iz zraka dok je i dalje postigao čvrstoću usporedivu s običnim cementom.

"Vrlo smo uzbuđeni što će ovo doprinijeti misiji izgrađenog okoliša s nultom emisijom ugljika", rekao je Xianming Shi, profesor na Odsjeku za civilno inženjerstvo i inženjerstvo okoliša WSU-a i autor odgovarajućeg članka.

image
/SHUTTERSTOCK

Svake se godine u svijetu proizvede više od 4 milijarde tona betona, a smatra se da je proizvodnja cementa odgovorna za oko 8 posto ukupnih emisija ugljika uzrokovanih ljudskim aktivnostima diljem svijeta.

U prošlosti se pokušavalo dodati biougljen kao zamjena za cement kako bi bio ekološki prihvatljiviji, ali dodavanje čak 3 posto materijala dramatično je smanjilo čvrstoću betona.

Poboljšano rješenje

Ovdje su istraživači WSU-a došli do boljeg rješenja: nakon obrade biougljena u otpadnoj vodi od ispiranja betona, mogli su dodati do 30 posto biougljena u svoju cementnu smjesu. Pasta napravljena od cementa s dodatkom biougljena dosegla je tlačnu čvrstoću nakon 28 dana u usporedbi s običnom cementom.

image
/SHUTTERSTOCK

"Većina drugih istraživača uspjela je dodati samo do 3 posto biougljena da bi zamijenili cement, ali mi demonstriramo korištenje mnogo većih doza biougljena jer smo otkrili kako oblikovati površinu biougljena", pišu u izjavi.

Nadalje, očekuje se da će beton izrađen od novog materijala nastaviti zadržavati ugljični dioksid tijekom svog životnog vijeka, obično 30 godina na kolniku ili 75 godina na mostu.

Istraživači SU podnijeli privremenu prijavu patenta, a njihov je rad objavljen u časopisu Materials Letters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 14:15