MINI VODIČ

Znate li kojih je pet ključnih čimbenika za uređenje malog balkona?

 /SHUTTERSTOCK
Ljeto još nije gotovo! Evo kako vanjski prostor pretvoriti u udobno mjesto gdje se možete opustiti s ukućanima i gostima

Imati balkon u sklopu stana za mnoge je privilegija, posebice za one koji žive u gradovima. No, kako bi taj prostor bio maksimalno iskorišten i kako bi zaista bio produžetak interijera, potrebno ga je pretvoriti u udobno mjesto gdje se možete opustiti s ukućanima i svojim gostima, stvarajući lijepe uspomene. Ljeto još nije gotovo, stoga su sve ideje i savjeti o uređenju balkona itekako dobrodošli.

Prije svega treba odrediti funkciju balkona. Je li to mjesto gdje možete sjesti i opustiti se? Ili je to kutak za čitanje, objedovanje, ispijanje jutarnje kave, večernjeg pića...? Želite li da to bude prostor za dječje aktivnosti gdje mogu sjediti i crtati? Dobro, dakle, razmislite o različitim namjenama balkona i ne bježite od eksperimentiranja i prilagođavanja u hodu. Ipak, nekoliko je ključnih elemenata koje morate imati na umu kada uređujete balkon, navode iz indijskog studija DesignCafe, kojeg su osnivali nagrađivali arhitekti Shezaan Bhojani i Gita Ramanan.

Raspored

Ako je riječ o površinom malom balkonu, potrebno je paziti na proporcije. Namještaj mora biti postavljen na način da ne ograničava kretanje. Stoga bi prvo pravilo glasilo: "Ne pretrpavajte balkon nepotrebnim stvarima". Radije odaberite male komade namještaja, a možete se odlučiti i za sklopive stolove i stolce koji nakon korištenja neće zauzimati previše mjesta.

image
/SHUTTERSTOCK

Višenamjenski namještaj

Pleteni namještaj uvijek je dobra opcija za vanjske prostore, a vizualno efektna, postavljena uz manji stolić, može biti i ljuljačka, koja pruža dovoljno mjesta za sjedenje kako biste uživali u čitanju knjige ili ispijanju kave. Ukoliko se balkon koristi i za skladištenje, razmislite o višenamjenskom namještaju poput kauča, otomana, komoda i klupa sa spremištem. Ako na balkonu nedostaje mjesta i zidovi mogu poslužiti kao površine za odlaganje. Bočni ormarići, police za knjige, biljke ili alat dobro su rješenje. Naravno, s obzirom na to da je balkon izložen svim vremenskim uvjetima, uvijek birajte kvalitetan vanjski namještaj.

Rasvjeta

Ključni je element uređenja svakog prostora, bilo da se radi o dnevnoj sobi ili balkonu. Dobro osvjetljenje učinit će prostor ugodnim i toplim. Stoga se pobrinite da balkon, osim direknte rasvjete, ima i viseća svjetla ili lampione kako biste mogli kreirati različite atmosfere.

image
/SHUTTERSTOCK

Slojevitost i dekoracija

Obložite svoj balkon različitim slojevima tekstila kako bi izgledao ugodno i primamljivo. Dodajte prostirke i mekane jastuke. Odabirom klasičnih i tradicionalnih motiva možete mu dati i etno prizvuk, dok ćete uporabno-dekorativnim detaljima, poput svijeća i cvijeća, naglasiti cjelokupni izgled.

image
/SHUTTERSTOCK

Zelenilo

Balkon je nepotpun bez uvođenja zelenila. Napunite police sobnim biljkama kako biste stvorili dojam dvorišta kakav ste oduvijek željeli. Također možete napraviti mini vertikalni vrt prepun raznih biljaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:34