MADE IN CROTIA

Znate li što je quilling? Pogledajte kako su dvije Zagrepčanke osuvremenile ovu drevnu tehniku i što sve izrađuju

 Pozitivo Kreativo
Sve je počelo kao hobi, ali su kreativne sestre Ivana i Josipa ubrzo shvatile kako nije jednostavno uskladiti obitelj, majčinstvo, posao i hobi. Skupile su hrabrost i otisnule se u poduzetničke vode

Ivana i Josipa su sestre i najbolje prijateljice iz Zagreba, koje su u poslovnom svijetu ujedno i partnerice. Za sebe kažu da su vrlo slične, ali opet različite, zanimljive svaka na svoj način, pa se odlično nadopunjuju u zajedničkoj viziji brenda Pozitivo Kreativo, u sklopu kojeg izrađuju prve hrvatske personalizirane 3D quilling ilustracije.

image
Pozitivo Kreativo
image
Pozitivo Kreativo

Brend je pokrenula Ivana koja je, kako kaže, oduvijek voljela crtati i stvarati, a s obzirom na to da ju privlače zanimljive i inovativne tehnike kojima se može izraziti, smatrala je ovo savršenim spojem svega što voli.

- Volim i čitati, pa tako godinama istražujem vrtlarstvo te mi je želja u skoroj budućnosti stvoriti svoju oazu zelenila daleko od asfalta i shopping centara. Moja kreativnost ne očituje se samo poslovno. Osim papira, drveta i kistova s kojima radim svakodnevno, izrađujem i dekoracije od vune, koje volim poklanjati obitelji i prijateljima - kaže Ivana, inače sociologinja po struci.

image

Ivana

Pozitivo Kreativo

Josipa je, pak, marketinška i PR stručnjakinja, amaterska fotografkinja i ljubiteljica modernog dizajna.

- Odmalena sam voljela dekorirati prostore, izrađivati i pisati čestitke i sretna sam što me ta strast prati i sada. Kada moje misli nisu zaokupljene idejama i planiranjem za Pozitivo Kreativo, vrijeme provodim igrajući se sa svoje dvoje djece. Šetnje šumama i odlazak na nasip omiljena su nam obiteljska aktivnost. Posebno se veselim kraju dana, kada dođe vrijeme za gledanje filmova i uživanje u čaši vina - kaže Josipa.

image

Josipa

Pozitivo Kreativo

Zanimalo nas je kako su došle na ideju o pokretanju brenda i što je quilling.

- Sve je započelo prije sedam godina, iz želje da izradimo zidnu dekoraciju za sobicu Ivanine djevojčice Dore koja je stizala u obitelj. Tada smo se zaljubile u ovu prekrasnu starinsku tehniku oblikovanja papira. Koristile su je redovnice kako bi ukrasile predmete od njima velike važnosti. Mi smo ovu drevnu tehniku željele osuvremeniti i pretočiti u nešto moderno, dizajnerski skladno, a opet toplo i personalizirano - otkrivaju sestre, dodajući kako se njihova prva ilustracija svidjela prijateljima, rodbini i poznanicima te su nastavile s izradom novih.

Nakon nekog vremena shvatile su kako nije jednostavno uskladiti obitelj, majčinstvo, posao i hobi. Skupile su hrabrost i otisnule se u poduzetničke vode. Obje su napustile stalne poslove u firmama i odlučile živjeti san koji su jako dugo priželjkivale. Početak nije bio jednostavan. Bio je, kažu, kaotičan.

image
Pozitivo Kreativo
image
Pozitivo Kreativo
image
Pozitivo Kreativo

- Svjesne da odjednom moramo postati pravnice, knjigovođe, brinuti o logistici, nabavi i milijun drugih stvari koje su neizbježne, izradile smo poslovni plan i krenule u akciju. Pionirke smo u izradi 3D quilling ilustracija koje nastaju oblikovanjem papira. Sam naziv osmislile smo same jer ga na hrvatskom tržištu tada nije bilo. Nekoliko puta smo održale i radionice izrade ilustracija kako bismo ovu tehniku približile i drugim kreativcima, a nakon godina i godina rada, tehnika se rasprostranila i imamo je priliku viđati češće - kažu.

Izrada ilustracija odvija se u fazama: brainstorming ideje, izrada skice, grafička priprema, print teksta, primjena akvarela na podlozi, sušenje, ručno rezanje trakica na određenu širinu, lijepljenje, ponovno sušenje i na kraju finalna provjera. Zatim slijedi fotkanje, pakiranje u poklon-kutije i slanje.

- Budući da se radi o debljem papiru, najzahtjevnija faza nam je osmisliti dizajn koji će uspjeti prenijeti emociju koju želite pokloniti dragoj osobi - ističu.

image
Pozitivo Kreativo
image
Pozitivo Kreativo
image
Pozitivo Kreativo
image
Pozitivo Kreativo

Proizvodi su personalizirani, a namijeni su svima koji vole i cijene ručni rad. U ponudi imaju ilustracije za trudnice, rođenje bebica, svete sakramente, kumstva, prijateljstva, djevojačke večeri, vjenčanja, rođendane, zahvale učiteljicama, doktorima, odlaske u mirovinu...

Svaka ilustracija nosi svoju priču, ovisno o željama klijenata i prigodi. Ivani i Josipi je jako bitno da svaki dizajn nosi i dio njihovih emocija i vizija te da se postigne onaj "wow" efekt prvog dojma prilikom otvaranja poklon-kutije.

Većina radova je u kombinaciji tradicionalnog i modernog stila, a najtraženiji je dizajn maslačka dobrih želja.

- On je apsolutni hit od samoga početka. Prate ga motivi anđela, koje i mi same obožavamo, i cvjetni motivi - kažu.

U ponudi se mogu pronaći i akvarel-ilustracije, kao i setovi čestitki koje su zamišljene kao trajna uspomena, budući da ih je moguće uokviriti i na taj način imati mini ilustraciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 13:38