ZooGenArt

Pazi! Promatra te mačak s krova i pile sa zida

Donedavno su na ovom mjestu bile zapuštene livade i stara skladišta. A onda su ti stari proizvodni pogoni jedan po jedan pretvarani u atelijere pune skulptura i grafitti murala. Mladi umjetnici su tako korak po korak pogone Genere u Kalinovici pokraj Sv. Nedelje počeli pretvarati u tvornički muzej skulptura.

Riječ je projektu ZooGenArt koji je utemeljila hrvatska farmaceutska tvrtka Genera. Cilj? Umjetnički, ali prvenstveno humanitarni. Sva prikupljena sredstva ulagat će se u kupnju i obuku pasa vodiča slabovidnih osoba te za terapiju za djecu s poteškoćama u razvoju, a Genera i druge domaće, ali i inozemne tvrtke trajno će sponzorirati mlade i nadarene street art kreativce. – Kao i sve u životu, tako je i ovaj projekt nastao spletom okolnosti… i slučajnim obiteljskim razgovorom. Imao sam okvirnu viziju da se naprave neki motivi životinja, ali nisam znao što točno pa sam pitao sina koji je završio Akademiju likovnih umjetnosti što se može napraviti.

U projekt je uključeno pet mladih umjetnika koji su dobili priliku dokazati se

Odmah mi je rekao da postoji jako puno mladih umjetnika koji bi rado sudjelovali – priča Marko Smetiško, predsjednik Uprave Genere. Cilj je bio na neki način oplemeniti lokaciju na kojoj se nalaze, ali i stvaranje prepoznatljivosti. – I tako je krenulo. Počeli smo okupljati umjetnike, a kako su naši proizvodi orijentirani na preparate za životinje, logičan motiv bile su životinje pa smo rekli: Napravimo probnu kokoš!

Ali ne običnu, brončanu ili nešto već viđeno. Trebalo nam je nešto lepršavo, veselo i zanimljivo. Krenule su varijacije na temu i malo pomalo ‘u dvorištu’ imamo mačku, kravu, ovcu, psa, mačku, piliće i pijetla… – priča Smetiško. Za sada je na zemljištu od 25 hektara, u Kalinovici pokraj Sv. Nedelje 11 jedinstvenih umjetničkih djela za koja su zaslužni mladi umjetnici: Petra Drožđan Kranjčec, Mario Kolarić a.k.a. Sretan Bor, Ana Kovačić, Marija Koruga, Slaven Kosanović a.k.a. Lunar i Roman Pokos.

Da je upravo ovim projektom dobila priliku iskazati svoje vještine, potvrdila je Ana Kovačić kojoj je ZooGenArt prvi veći posao. – Ovo je moj prvi veći kiparski posao što je cijelom projektu u mojim očima dalo izazovnu i uzbudljivu dimenziju. Svi dogovori bili su učinkoviti i puni međusobnog povjerenja i poštovanja.

Mislim da iz takvog odnosa lako proizlaze dobri rezultati – kaže Ana. Grafitera Lunara su pak zainteresirali motivi. – Životinje me prate cijeli život: oduvijek sam imao mačke, pse, hrčke, zamorce, kuniće i malo manje uobičajene patke i vjeverice. Nije čudno da su mi životinje čest motiv u ilustracijama i da kroz njih često prikazujem ljudske osobine. Cijenim činjenicu da Genera, unatoč tome što je tvrtka čije poslovanje nije kreativnog karaktera, podržava mlade umjetnike i na taj način pridonosi popularizaciji kulture street arta – smatra Lunar.

– Svi znaju za Generu, ali kada prođu pored naše tvrtke, nemaju pojma da smo tu smješteni. Sad to više nije tako – zaključuje Smetiško i dodaje kako je ovo tek početak projekta za koji vjeruje da će u budućnosti postati i svojevrsni ‘muzej’ koji će tijekom vikenda biti otvoren za javnost. Službeno predstavljanje projekta bit će 6. ožujka, a humanitarna akcija prilikom koje će se prikupljati donacije trajat će od 6. ožujka do 6. travnja.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:00