KAD DIZAJNERI RADE ZA SEBE

Zrcala kao fronte kuhinjskih ormarića? U ovoj veseloj kuhinji odlično izgledaju

 @anne_deppe/@jaellundtofta/Insatgram
Uz istraživanje neobičnih boja i materijala, glavni cilj je bio stvoriti funkcionalnu kuhinju s dovoljno prostora za pohranu

Kreativni duo iz Jäll & Tofta neustrašiv je kada je riječ o uvrštavanju odvažnih boja i neobičnih materijala u njihov dizajn, a kuhinja u njihovom stanu u Berlinu nije iznimka, prenosi Architectural Digest. Za razliku od većine njihovih projekata, ovaj posao nije naručio klijent, već je bio za osnivače tvrtke — Sinu Gwosdzik i Jakoba Dannenfeldta. Dizajniranje vlastite kuhinje donosi različite izazove, ali Sina i Jakob su se od početka složili da je uz uzbudljivu mješavinu boja i materijala, puno prostora za pohranu na vrhu njihove liste želja.

Sina i Jakob znaju ponešto o dizajniranju kuhinja po narudžbi - to je jedan od razloga zašto su trenutno prepoznati među najvažnijim dizajnerima u Njemačkoj. Dizajniranje vlastite kuhinje, međutim, bio je drugačiji izazov dijelom jer su bili intimno upoznati s gotovo neodoljivim bogatstvom izbora koje su imali dok su se oslanjali na svoje ogromno znanje o bojama i materijalima.

Također nisu imali klijente kojima su morali udovoljiti niti specifikacije kojima su se morali prilagoditi, kao što je to obično slučaj s naručenim radovima, što im je dalo još veću umjetničku slobodu. Prema Sinu, projekt je bio lak "jer je svatko od nas već znao svoje omiljene materijale oko kojih će se dizajn graditi."

Uz istraživanje neobičnih boja i materijala, glavni cilj je bio stvoriti funkcionalnu kuhinju s dovoljno prostora za pohranu. No budući da prostor nije bio osobito velik, a smještaj ormara dodatno ograničen dvojim vratima i velikim prozorom, dizajneri su morali smisliti pametna rješenja, poput kutne klupe s integriranim prostorom za odlaganje i atraktivnih zidnih ormarića s zrcalima, fronte koje čine prostoriju većom.

Približno bijeli zidovi i sivi pod također daju lakoću prostoriji, a istovremeno osiguravaju da fokus ostaje na šarenim elementima - postaje "pozornica za opremu". Vrata ormarića sa zrcalim dokazuju da je zrcalima mjesto i u kuhinjama. Bilo da su u obliku fronti ormarića, stražnje strane ili jednostavno obješeni na zid, zrcala će čak i male kuhinje učiniti svjetlijima i dati dojam prostranosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:26