SADRŽAJ OMOGUĆAVA VELUX

10 savjeta za ugodan život ispod kosina

Život u ovakvom tipu životnog prostora nezaboravan je, a mi vam kroz lijepe primjere savjetujemo kako u njemu uživati potpuno  opušteno i hedonistički

ODABRANI SU FINALISTI NAGRADNOG NATJEČAJA D&D GRAND PRIX! I vi možete birati pobjednike OVDJE i osvojiti nagrade!

Živjeti u potkrovlju ima posebnu čar. Znaju to svi koji su neko dulje vrijeme proveli boraveći u ovakvom tipu doma. No, život u potkrovlju ima i svoja pravila kojih se morate držati ako ne želite da vam ugodno stanovanje ispod kosina poremte nenadani problemi. Zato vam danas predstavljamo 10 inspirativnih potkrovlja na čijim primjerima možete saznati i naučiti sve o prikladnom uređenju, opremanju, iskorištavanju prostora ispod kosina, organiziranju, odabiru najboljeg sjenila za prozore i načinu kako i upotkrovlju doći do idiličnog balkona. Uživajte!

1. Jeste li čuli za inovativno rješenje krovnog prozora koji se u nekoliko sekundi pretvara u balkon dovodeći u prostor svjež zrak i obilje svjetlosti povezivanjem s vanjskim prostorom? Kako? Jednostavnom intervencijom transformira se tako da nam omogućuje pristup eksterijeru dok stojimo u punoj visini uz rub prostora, gdje ne bismo mogli pristupiti da je prozor zatvoren. Brzom transformacijom krovnog prozora proširuje se volumen krova prema van, bez dodatnih građevinskih zahvata za izvedbu balkonske konstrukcije. Gornje krilo otklapa se uvis kao i na klasičnom krovnom prozoru, s gornjim ovjesom i ručkom na donjem dijelu krila, omogućavajući provjetravanje prostora. Donje ostakljeno krilo rotira se u vertikalnu ravninu i čini prednjicu balkona, dok se bočne stranice “balkona” zglobno izvlače iz okvira, u trenutku čineći čvrstu i sigurnu integriranu ogradu. Trostruko ostakljenje krila pridonosi boljoj toplinskoj zaštiti i energetskoj učinkovitosti.

2. Kako najbrže postići popularni industrijski stil u svom potkrovlju? Obložite jedan zid u ciglu. Postoji nekoliko varijanti koje će vam savršeno pristajati, možete birati između prave i umjetne cigle ili čak tapeta s ovim uzorkom, sve ovisi o budžetu i preferencama. Ovakav detalj prostoriji će dati potpuno novi izgled i rustikalni štih.

3. Kod uređenja kupaonice u potkrovlju, u obzir valja uzeti veličine sanitarne opreme, ali i uporabne površine koje zauzima tijelo prilikom korištenja. Ono što olakšava uređenje mogućnost je otvaranja krovne plohe i ugradnje krovnih prozora koji u prostor dovode prirodno svjetlo i svježi zrak, neophodne za atmosferu ugode i sklada.

4. Prostor potkrovlja oblikovan je dvostrešnim krovom blagog nagiba s nadozidom i zabatnim zidovima. Tesarska konstrukcija krovišta s pajantom koja razupire nosive rogove na velikom rasponu u potpunosti je vidljiva i svi slojevi krova riješeni su iznad. Originalne grede su dotjerane, a gruba obrada i djelomično ostrugana stara boja prostoru daje šarm i rustikalnu notu.

UREDITE POTKROVLJE UZ OSOBNOG VELUX SAVJETNIKA

Ako upravo uređujete svoje novo potkrovlje ili želite zamijeniti prozore u vašem tavanskom stanu, pošaljite kontakt, adresu i opis prostora na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

VELUX stručnjak javit će vam se i posjetiti vas u vašem domu kako bi vam pomogao u donošenju najbolje odluke.

5. Šik potkrovlje u Zagrebu ima dobru tlocrtnu organizaciju sa suvremenim konceptom nizanja dnevnih sadržaja u jedinstvenu cjelinu zahtijevala je minimalne intervencije. Dvostrana orijentacija stana, u smjeru sjever-jug, omogućava brzo poprečno provjetravanje. Ovo je potkrovlje u koje bismo se odmah uselili, zar ne?

6. Što je kuhinja prostranija, to su dulji putovi između pojedinih radnih mjesta. Radne plohe povezuju glavne točke kuhinje. Prostor između hladnjaka i sudopera koristi se za odlaganje namirnica. Kod kuhinja u potkrovlju može se iskoristiti prostor po visini ugradnjom visokih ormara i gornjih kuhinjskih elemenata ili otvorenih polica krojenih prema nagibu krova.

7. Ako se još uvijek dvoumite kako urediti svoje potkrovlje, sa skandinavskim stilom sigurno nećete pogriješiti. Njegove odlike su jednostavnost, iskoristivost prostora, čisti stil koji se bazira na funkcionalnosti, besprijekornoj izradi i nenametljivost eleganciji. Pažnja se posebno posvećuje svijetloj i dobroj rasvjeti te bijeloj boji koja je dominantna.

8. Platneno sjenilo, u velikom izboru nijansi i dekorativnih rješenja, dovest će difuzno svjetlo i omekšati prostor potkrovlja te smanjiti odsjaj, a nekim rješenjima, po potrebi, i potpuno zamračiti prostor. Podešavanje količine svjetla u prostoriji moguće je ugradnjom unutarnjih sjenila koja će, pravilnim odabirom, oplemeniti svaki ambijent.

9. Dnevni boravak u ovom potkrovlju postavljen je uzduž krovišta. Udobna garnitura za sjedenje svoje je mjesto našla na nižem dijelu pod kosinom, s pogledom na televizor montiran na zid. Ovo je primjer jednog jako dobro uređenog poktorvlja koje nije prehladno, a opet ni prenatrpano. Ukratko, baš onako kako bi većina ljudi poželjela.

10. Bijelo obojeni krovni prozori totalni su hit! Kroz bijeli ton drvenog prozorskog okvira nazire se fina tekstura godova koja na decentan način uvodi drvo kao prirodni materijal i oplemenjuje svaki prostor. Bijelo obojeni prozori donose novu kvalitetu u oblikovanju doma i najbolji su odabir za većinu prostorija u domu, od dnevnoga boravka do spavaće sobe.

U galeriji vam donosimo još 15 primjera izvrsno uređenih potkrovlja!

ODABRANI SU FINALISTI NAGRADNOG NATJEČAJA D&D GRAND PRIX! I vi možete birati pobjednike OVDJE i osvojiti nagrade!

Foto: VELUX

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Veluxa, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 06:18