OBITELJSKI STAN U SIGETU

100 četvornih metara novozagrebačkog komfora

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Autori projekta:
  • Mislav Bašić, mag.ing.arch.
  • Tina Biloglav, mag.ing.arch.
  • Monika Lepen Terihaj, dipl.ing.arh.
  • Saša Vlajo, mag.ing.arch.

U vrijeme kad se gotovo uvijek traži soba viška u stambenim prostorima, situacija u kojoj klijenti traže sobu manje ravna je egzotici. S takvim upitom nam se obratila mlada tročlana obitelj koja je u četverosobnom stanu u Sigetu prepoznala potencijal za realizaciju svog životnog prostora - i, nisu pogriješili.

Nakon početnih konzultacija i usvajanja projektnog zadatka te prvotnih skica po obavljenoj izmjeri, ideja uklanjanja pregradnog zida između kuhinje i male sobe nametnula se sama po sebi, no već je kod samog početka naišla na prepreku – instalacijsku vertikalu posred prostora koju je nemoguće izmjestiti. Kako je stvari koje se ne mogu promijeniti najbolje prihvatiti, cijeli dizajn novog tlocrta je otišao u tom smjeru, a instalacijska vertikala postala element koji spaja i razdvaja prostor – šarmantni cigleni blok koji odvaja blagovaonicu od kuhinje i djelomično ju zaklanja od pogleda dajući korisnicima šansu da sakriju karakterističan kuhinjski kaos.

via GIPHY

Ostatak tlocrta riješen je relativno klasično, bez drastičnih preinaka, a uklonili su se tek neki od zidova kako bi se prostorije objedinile i maksimalno prilagodile novom režimu korištenja koji je podrazumijevao i 2 odvojena radna mjesta unutar stana budući da klijenti rade od kuće.

Poseban zadatak bio je i stvaranje dječje sobice za djevojčicu. Soba je zamišljena u skandinavskom stilu, a s time u skladu i prirodno osvijetljena potezom prozora od zida do zida. Nakon odabira početnih komada namještaja i izrade manjeg kreveta s konstrukcijom kućice kako bi dijete imalo čim više prostora za igru, borba za održavanje zamišljenog reda je okončana i predana u ruke krajnjeg korisnika – trogodišnje djevojčice koja je u prostor svojom igrom unijela neki novi život. Osim dječjih igračaka, posebno simpatičan detalj je uokvirena mapa zvjezdanog neba u trenutku rođenja male nasljednice – neobična uspomena na najvažniji životni trenutak.

via GIPHY

Sada već uobičajena oprema suvremenog stanovanja (vešeraj načinjen od perilice i sušilice) domišljato je riješena ugradbenim ormarom u ulaznom prostoru – estetski su sakrivene, a funkcionalno na visini zadatka. Ostakljena loggia pretvorena u zimski vrt je tijekom adaptacije vraćena je u prvobitno stanje – potez kojim se respektiralo autorsko rješenje.

Uvijek dobrodošli - kvalitetni dizajnerski komadi i u ovom su stanu pronašli svoje mjesto. Tako u radnom prostoru pogled privlači podna lampa brenda Ziver, a za kuhinjskim otokom dominiraju stolice by CREA.

Odabir decentnih boja - sive, bijele i crne, izvrsno se nadopunjuje s teksturom zidnih pločica, drvenim dekorom i opekom u kuhinji stvarajući dobru podlogu za ugodan i nenametljiv prostor svojim korisnicima. Upravo njima je i prepušteno dodavanje osobnog pečata koji je interijeru odahnuo život.

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Foto: Zvonimir Miletić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:02